Senere framstilling av John av Gaunt fra ca. 1593.

av Sydney Armitage-Smith. Falt i det fri (Public domain)

John av Gaunt var hertug av Lancaster, sønn av Edvard 3, og far til Henrik 4. Hertugtittelen fikk John gjennom ekteskapet med Blanche av Lancaster i 1359, og de rike landeiendommene som fulgte med tittelen gjorde John til en av Englands rikeste menn. Brødrene Lionel, og Edvard den svarte prins var på 1360-tallet opptatt i henholdsvis Irland og Aquitania og det gjorde John til en av de viktigste innenlands støttespillere for Edvard 3. 

John av Gaunt ledet fra 1369 flere engelske styrker mot Frankrike i den fasen av Hundreårskrigen som har blitt kjent som den karolinske krigen. Det ble ingen militær suksess for engelskmennene. Johns styrke var diplomati og forhandlinger, og hertugens rikdom gjorde ham i stand til å demonstrere en like overdådig praktufoldelse som sine franske motparter.

Edvard den svarte prins døde i 1376, og Edvard 3 i 1377. Tronen ble overtatt av den den svarte prinsens 10 år gamle sønn, Rikard 2 og som onkel utøvde John av Gaunt stor innflytelse over den mindreårige kongen. John forhandlet med misfornøyde aristokrater på Rikards vegne, holdt de besværlige Londonborgerne i sjakk, og beskyttet den radikale teologen John Wycliffe for å begrense kirkens makt. John forlot ikke kongens side da hans egen sønn og arving Henrik Bolingbroke, den senere Henrik 4, ble forvist fra England i 1398.

Da John av Gaunt døde i 1399 inndro Rikard 2 hans titler og landeiendommer, noe som gjorde at kongen mistet mange støttespillere. Henrik Bolingbroke invaderte samme år og ble raskt tatt til konge.

  • Walker, Simon (2004/2008). John, duke of Aquitaine and duke of Lancaster, styled king of Castile and León (1340–1399). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press, [http://www.oxforddnb.com/view/article/14843].

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.