Elizabeth Woodville

Faktaboks

Elizabeth Woodville
Født
1437
Død
8. juni 1492, Bermondsey Abbey, London

Artikkelstart

Elizabeth Woodville var dronning av England som hustru av kong Edvard 4. Hun var datter av Richard Woodville, jarlen av Rivers, og Jaquetta av Luxembourg, som var enkehertuginne av Bedford.

Det finnes få opplysninger Elizabeths oppvekst. Foreldrenes ekteskap ble sett på som skandaløst fordi den fornemme Jaquetta, som var enke etter kong Henrik 5s bror hertug Johan av Bedford (død 1435), giftet seg på nytt med en mann av en så beskjeden stand som Richard Woodville. Richard hadde vært en av ridderne ved hoffet til Jaquetta, og hertug Johan. Elizabeth ble sannsynligvis født kort tid etter foreldrenes ekteskapsinngåelse i 1437. Etter å ha gjort karriere i de avsluttende fasene av hundreårskrigen ble Richard Woodville riktignok utnevnt til lord Rivers i 1448, og gjort til ridder av Hosebåndsordenen i 1450.

Ved rosekrigenes utbrudd støttet Richard Woodville kong Henrik 6 og huset Lancaster. Elizabeth Woodville giftet seg også med en av kong Henriks allierte, sir John Grey, omkring 1456 og paret fikk to sønner. Sir John falt tidlig i slaget ved St. Albans i 1461, men både Elizabeth og faren unngikk forfølgelse etter at Edvard 4 fra huset York kom til makten.

Dronning av England

Elizabeth gifter seg med kong Edvard 4. Ekteskapet ble inngått i hemmelighet. Illustrasjon fra Anciennes chroniques d'Angleterre av Jean de Wavrin, skrevet på midten av 1400-tallet.
Av /Anciennes chroniques d'Angleterre.

Ekteskapet mellom Edvard 4 og Elizabeth ble tilsynelatende inngått i all hemmelighet, 1. mai 1464, og kom ikke offentligheten for øre før i september samme år. Da «kongemakeren» Richard Neville forsøkte å få i stand et diplomatisk ekteskap for kong Edvard 4 som del av en fredsavtale med Frankrike, ble kongen tvunget til å avsløre at han allerede var gift. Nyheten ble mottatt med allmenn fordømmelse. Samtiden anså Elizabeths lave stand som upassende, og historikere som Polydore Vergil omtaler ekteskapet som skammelig fordi det var blitt inngått av lidenskap heller enn av rasjonalitet. Samtidig ble Neville ydmyket, og hans troverdighet skadet i fredsforhandlingene med Frankrike.

Til tross for aristokratiets protester måtte ekteskapet aksepteres. Elizabeth ble derfor hentet til hoffet og kronet til dronning i mai 1465. Kongeparet fikk etter hvert en stor barneflokk, deriblant Elizabeth av York (født 1466), Edvard 5 (født 1470) og Rikard av Shrewsbury (født 1473). Som dronning levde Elizabeth mer sparsommelig enn tidligere dronninger, og hun reiste ofte sammen med sin mann. Hun sikret stillinger og posisjoner for faren Richard, som ble utnevnt til jarl og skattmester, mens broren Anthony Woodville ble gjort til ridder av Hosebåndsordenen.

Men Woodville-familiens oppstigning drev tidligere allierte av kong Edvard, som Richard Neville, i armene på sine gamle fiender i huset Lancaster. I 1470-1471 gjorde Neville opprør og kong Edvard 4 flyktet til Flandern. Elizabeth søkte tilflukt i Westminster Abbey hvor hun ble værende til våren 1471, da Edvard kom tilbake på tronen.

Enkedronning

Elizabeths sønner med Edvard 4 ble stengt inne i Tower of London av onkelen Rikard 3, 12 og 9 år gamle. Guttene ble aldri sett igjen, og ble sannsynligvis myrdet av onkelen.

Av /Royal Holloway collection.

Etter kong Edvard 4s død i april 1483 ble sønnen Edvard utnevnt til konge. Edvard 4s bror Rikard av Gloucester tok imidlertid kontroll over den unge kongen og fikk enkelte av Elizabeths støttespillere, deriblant broren Anthony Woodville, arrestert og henrettet. Elizabeth søkte på nytt tilflukt i Westminster med døtrene. Rikard av Gloucester ble utnevnt til riksforstander og stilte spørsmål ved gyldigheten til ekteskapet mellom Edvard 4 og Elizabeth. Det ble hevdet at kong Edvard allerede var gift med en Eleonore Butler da han giftet seg med Elizabeth. Alle barna deres, inkludert kong Edvard 5, ble dermed erklært illegitime, og Rikard av Gloucester tok tronen som Rikard 3. Edvard 5 og broren Rikard av Shrewsbury ble satt i London Tower der de sannsynligvis ble myrdet sommeren 1483 på ordre fra kong Rikard. De to guttene er kjent som «the Princes in the Tower»; prinsene i Tower.

Det fortelles at Elizabeth planla både flukt og opprør fra Westminster Abbey, men i mars 1484 forlot Elizabeth og døtrene kirkeasylet og kom tilbake til hoffet etter et forlik med kong Rikard. Motstanden mot Rikard 3 samlet seg nå om Henrik Tudor, og der var også Elizabeths sønn Thomas Grey fra hennes første ekteskap. Etter morens forlik med kong Rikard forlot Grey Henrik Tudor og deltok ikke i slaget ved Bosworth i 1485, der kong Rikard ble beseiret og drept.

Henrik Tudor ble tatt til konge samme år, og i 1486 giftet han seg med Elizabeth av York, datter av Edvard 4 og Elizabeth Woodville. Elizabeth Woodville fikk samtidig herredømme over de gods som normalt tilfalt enkedronninger, men disse ble overført til datteren i 1487. Elizabeth flyttet derfor til Bermondsey Abbey-klosteret hvor hun døde i 1492.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg