Mannsbunad fra Jæren, Knud

Mannsbunad fra Jæren, Knud
/Stavanger Aftenblad.

Artikkelstart

Mannsbunad fra Jæren, Knud, er skapt av Halldis Hognestad, og er en fri komposisjon uten rot i lokal draktskikk. Den var ferdig i 1993, og er lagd som en makker til kvinnebunaden Karen.

Draktdeler

Trøye

Det er vindjakka som er inspirasjonskilde for trøya til bunaden. Den lages i grønt ullstoff med svart krage og nedbrettede slag. Den er dobbeltspent. Nederst på ermene har trøya et band av jakkestoffet, som kneppes til med en svart knapp.

Trøya har to svarte vertikale lommeklaffer på framstykkene som kneppes igjen med sølvknapper. I tillegg har den to utenpåliggende lommer lenger ned på framstykkene. På disse er det brodert motiv av rognebær.

Vest

Vesten har djup halsringing og et innfelt stykke midt foran. Den lukkes med ei rad sølvknapper på hver side av det innfelte stykket. Vesten lages i samme materiale som trøya. På det innfelte stykket er det brodert måker, og på hver side er det lyngmotiv og en bord.

Bukse

Buksa lages i svart ullstoff og er ei langbukse med gylf som kneppes med synlige svarte knapper. Nederst på beina er det splitt, og et band av det grønne jakkestoffet kneppes rundt ankelen. Inspirasjonen til dette elementet kom fra skikken med å sette en klave rundt leggen når en skulle sykle.

Skjorte

Det brukes ei vanlig hvit mansjettskjorte med nedbrettet krage.

Hodeplagg og halstørkle

Lua til bunaden er lagd etter inspirasjon fra gamle skjermluer som var i bruk i området. Den lages i svart ullstoff med blank skygge, og har et band av det grønne trøyestoffet rundt pullen. Det er brodert perler og et landskapsmotiv på pullen.

Under skjortekragen festes et mønstret tørkle.

Metall

Det er utarbeidet eget sølv til bunaden: Ei halsnål formet som en dobbel halsknapp med heng, sølvknappene på vesten samt lommeklaffene på trøya.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg