Mannsbunad fra Jæren, Aadne

Mannsbunad fra Jæren, Aadne
/Stavanger Aftenblad.

Artikkelstart

Mannsbunad fra Jæren, Aadne, er en fri komposisjon skapt av Rakel Lapin i 1991, som en makker til kvinnebunaden Veslemøy. De to bunadene bygger på samme elementer.

Draktdeler

Trøye

Bunaden har hvit trøye i ullstoff. Trøya har grønne kanter langs ståkragen, framkantene og på ermeoppslagene. Foran er trøya buet i nederkanten, og den er dobbeltspent med sølvknapper og grønne knapphull.

Vest

Vesten lages i grønt eller blått ullstoff, og framstykkene er overstrødd med broderi. Noen av de samme elementene som på kvinnebunaden Veslemøy går igjen her. Vesten har djup halsringing, og den er dobbeltspent med et midtstykke av vestestoffet som kneppes til vesten. På framstykkene er det også lommer. Ryggen er i hvitt stoff, og har broderte korn.

Bukse

Bunaden har ei svart knebukse med klaff som kneppes til linninga foran. Buksa følger samme utforming som andre mannsbunadbukser. Langs klaffen og videre nedover lårene løper grønne pyntesømmer. Ved kneet har den splitt som kneppes.

Skjorte

Bunadskjorta er utformet som kvinneskjorta, og er i rutemønstret linstoff med hvitsøm på halskrage, håndlinninger og bringestykke. På de samme stedene er det også brodert gule stjerner. Skjorta lukkes med ei halsnål og ei nål lenger ned på bringa, samt mansjettknapper.

Strømper og band

Det hører hvite, flettemønstrede ullstrømper til bunaden. På disse er det brodert firkløver. Strømpene holdes oppe av strømpeband som er flettet i samme farger og mønster som beltet på kvinnebunaden: ulike grønnfarger samt blått.

Hodeplagg

En svart filthatt med lav pull og vid brem hører til bunaden. Den har et grønt hatteband med en rosett på. På rosetten er et festet ei sølvnål formet som ei vipe.

Metall

Det er designet eget sølv til bunaden. Det består av halsnål med dekor av stiliserte firkløver og kornaks. Videre går firkløvermotivet igjen på bringenåla, mansjettknappene og knappene i vesten, trøya og buksene. I alt er det 41 sølvknapper på bunaden. Hattenåla er også i sølv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg