Faktaboks

Magnus Midtbø

Magnus Rognan Midtbø

født:
18. september 1988, Bergen

Magnus Midtbø er en av tidenes beste norske sportsklatrere med suksess både i konkurranseklatring og utendørsklatring. Midtbø la opp som konkurranseklatrer i 2017.

Meritter

Som konkurranseklatrer har han en merittliste som få andre kan vise til. Midtbø har vunnet norgesmesterskapet i klatring for senior 18 ganger, og mottat 13 kongepokaler. Dersom det hadde vært delt ut kongepokal i alle NM Midtbø har vunnet ville han ha vært den i Norge med flest kongepokaler i norsk idrettshistorie. Midtbø har også vunnet nordisk mesterskap syv ganger.

De viktigste internasjonale prestasjonene hans er å bli verdensmester for gutter 16–17 år i 2005, at han vant europacupen sammenlagt i samme klasse i 2005 og at han vant sammenlagt for juniorer i 2006 og 2007.

I seniorklassen ble han nummer fire i VM i 2011, nummer åtte i VM i 2007 og nummer fem i EM i 2010. Midtbø mener selv at hans beste prestasjon er bronsemedaljen i tauklatring fra World Games i 2013.

Utendørsklatring

Midtbø har også prestert godt på klippe utendørs, både i buldring og klatring med tau (ledklatring). Han har klatret vanskelige ruter utendørs og var første nordmann til å klatre ruter gradert 8c+ (Alien Carnage i Castillon ved Nice, Frankrike i mars 2006), 9a (Estado Critico i Siurana ved Barcelona i desember 2007), 9a+ (La novena enmienda i Santa Linya ved Barcelona i oktober 2008) og 9b (Ali Hulk witstart extension i Rodellar ved Barcelona i august 2010). I buldring utendørs har Midtbø klatret opp til 8C med Blood redemption på Matre utenfor Bergen, dette var også den første førstebestigningen av denne graden av en norsk klatrer.

Øvrig virksomhet

Etter at Midtbø la opp som konkurranseklatrer har han brukt tiden på å formidle klatring på YouTube, etablere et klesmerke og er aktiv medeier i flere klatresentere i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg