Faktaboks

Magnus Midtbø

Magnus Rognan Midtbø

Født
18. september 1988, Bergen

Artikkelstart

Magnus Midtbø er en norsk klatrer med suksess både i konkurranseklatring og utendørsklatring.

Konkurranseklatring

Som konkurranseutøver har Magnus Midtbø en merittliste som få andre nordmenn kan vise til. Han har vunnet NM i klatring for seniorer 18 ganger, mottatt 13 kongepokaler og vunnet nordisk mesterskap sju ganger.

Han vant bronse i World Games i 2013, noe han selv anser som sin fremste prestasjon i karrieren. Han har i tillegg en åttendeplass fra VM i 2007, en femteplass fra EM i 2010 og en fjerdeplass fra VM i 2011.

Som ung utøver var Magnus Midtbøs fremste internasjonale prestasjoner VM-gull og seier i europacupen i klassen gutter 16–17 år i 2005 og seier i europacupen for juniorer i 2006 og 2007.

Utendørsklatring

Magnus Midtbø har også en rekke store prestasjoner i utendørsklatring, utenfor konkurranse, både i ledklatring (klatring med tau) og buldring.

Ledklatring

I utendørs ledklatring har Midtbø klatret flere vanskelige ruter. Han ble den første nordmannen til å klare en rute gradert til vanskelighetsgrad:

  • 8c+ (Alien Carnage i Castillon ved Nice i 2006)
  • 9a (Estado Critico i Siurana ved Barcelona i 2007)
  • 9a+ (La novena enmienda i Santa Linya ved Barcelona i 2008)
  • 9b (Ali Hulk sit start extension i Rodellar ved Barcelona i 2010)

Buldring

I buldring utendørs har Midtbø klatret opp til 8c på ruten Blood redemption på Matre utenfor Bergen. Dette var første gang en nordmann besteg denne graden på første forsøk.

Annet

Etter at han la opp som aktiv utøver i 2017 har han blitt en populær formidler av klatring på YouTube, etablert et eget klesmerke og er aktiv medeier i flere klatresentre i Norge. I 2021 var Midtbø deltaker i sesong 12 av Mesternes mester NRK, som den første klatreren i programmets historie.

Utgivelser

  • Magnus (sammen med Thor Gotaas) (2021)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg