Madeleine de Scudéry

Faktaboks

Madeleine de Scudéry
Uttale
skyderˈi
Født
1607, Le Havre
Død
2. juni 1701, Paris

Madeleine de Scudéry var en fransk forfatter, en av de fremste representantene for den presiøse litteraturen. Hun var søster av forfatteren Georges de Scudéry og fast gjest i salongen Hôtel de Rambouillet.

Fra 1653 holdt hun selv en salong der tidens kulturspørsmål ble drøftet. Denne salongen er også kjent som «Sapfos salong», etter den greske lyrikeren som var heltinnen i hennes mest kjente roman Le Grand Cyrus. Hun skrev lange nøkkelromaner i et blomstrende språk. Sentralt i romanene står diskusjoner omkring kjærligheten, inspirert av platonismen. Et hovedanliggende for henne var å styrke respekten for kvinnen.

Scrudéry fikk en stor leserkrets med de to lange barokkromanene Le Grand Cyrus (10 bind, 1648–1653), Clélie, histoire romaine (10 bind, 1654–1661), og med Conversations morales (1686, 1688). En kjent illustrasjon fra hennes roman Clélie er La carte du Tendre (Kartet over de ømme følelsers rike), som viser etappene på kjærlighetens vei, og hvilke «landsbyer» man må innom for å oppnå ulike former for kjærlighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg