Måneskjold

Artikkelstart

Måneskjold var en norsk adelslekt med tilknytning til Bohuslän, med navn etter slektsvåpenet, en gull nymåne i blått felt. Slekten døde ut på 1700-tallet.

Slekten skal stamme fra en mann ved navn Henrik, hvis sønn Jens Henriksson levde i Bohuslän (som da var en del av Norge) på midten av 1500-tallet. Hans sønn var lensherre over Dragsmark kloster Knut Jensson (død 1564), som var far til lagmann i Oslo, lensherre over Frøland Peder Knutsson (død 1607) til Odsnes og Akervik på Tjörn, og landsdommer i Nordre og Søndre Halland Bjørn Knutsson (død 1595) til Ettrup.

Peder Knutssons sønner var lensherre på Vardøhus Oluf Pederssøn (død 1608) til Odsnes, Laurits Pederssøn (død om lag 1640) til Ristenes, skipssjef Isak Pederssøn (død 1632) til Akervik, som gjorde bøndene i Bohuslän oppsetsige og ble fengslet på Dragsholm fra 1626, og Henrik Pederssøn til Ristenæs, som i 1634 ble naturalisert som svensk adelsmann og introdusert på det svenske Riddarhuset. Laurits Pederssøn var far til kaptein Peder Måneskjold (død 1677). Slekten døde ut med hans sønnesønn, major i Trondheim Peder Måneskjold (1700–1742).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg