Lykeion

Restene av Lykeion, hvor det foregår arkeologiske utgravinger.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Lykeion var i oldtidens Athen en Apollonhelligdom med idrettsanlegg, hvor Aristoteles i 335 fvt. grunnla en filosofiskole (se peripatetiker). Det lå utenfor de antikke bymurene, øst for byen.

Faktaboks

Uttale
lykˈeion
Også kjent som

Lyceum

Lykeion ble ødelagt av Sulla i 86 fvt. Det er usikkert om skolen ble gjenåpnet siden og også fungerte i romersk keisertid, som de andre filosofiskolene i Athen. Pågående arkeologiske undersøkelser kan kanskje gi opplysninger om dette.

Arkeologiske utgravninger

Greske arkeologer gjenfant Lykeion i 1996, i Athens sentrum litt øst for parlamentsbygningen, og området har siden vært under utgravning. Det har foreløpig kommet få opplysninger om resultatene.

Navnet er opprinnelsen til fransk lycée, som brukes om videregående skole, og tilsvarende ord i andre romanske språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Tov Sletta

Kunne tenkt meg litt mer utfyllende artikkel.Wikipedia har en fyldig en, men jeg stoler mer på snl. Mvh Tov Sletta

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei, takk for godt innspill! Vi skal oppdatere flere artikler om antikken utover våren - da vil vi også be fagansvarlig se på denne teksten. Vennlig hilsen Marte Ericsson Ryste, redaksjonen

skrev Tov Sletta

Så flott! Det ser jeg frem til:)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg