Faktaboks

Louis Farrakhan
Louis Eugene Walcott
Uttale
fˈarrakhan
Født
11. mai 1933, New York City
Louis Farrakhan, 2018
Louis Farrakhan, 2018
Av /𝒲.
Lisens: CC BY 4.0

Louis Farrakhan er en amerikansk muslimsk leder og politiker.

Han ble i 1950-årene tilknyttet den politisk-religiøse bevegelsen Nation of Islam. Farrakhan var uenig i den endringen av bevegelsens profil som skjedde i 1970-årene (blant annet skifte av navn til American Muslim Mission), og han gikk i 1978 ut av organisasjonen og stiftet en ny med navnet Nation of Islam.

Farrakhans budskap er en noe uklar sammenblanding av religion og politikk, der svart selvhevdelse og hat mot hvite og jøder står sentralt. Han ble i 1960-årene beskyldt for å ha hatt forbindelse med mordet på sin rival Malcolm X og har alltid vært en omstridt predikant. Farrakhan har siden 1984 vært engasjert i nasjonal politikk, blant annet ved å støtte Jesse Jacksons kandidatur til presidentvalget.

I 1995 sto han i spissen for en marsj mot Washington («Million Man March»), og i 2000 organiserte han «Million Family March». I 2002 forhandlet han med det irakiske lederskapet for å finne en løsning på den fastlåste konflikten mellom USA og Irak. Han har gjort ulike forsøk på å fremstå som leder for afrikansk-amerikanere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg