Faktaboks

Logna
Logni

Logna er en elv i Åseral kommune i Agder. Logna utgjør den øverste delen av Mandalsvassdraget og har sine øverste kilder på Den flate heii (1119 meter over havet) i Setesdalsheiene i Valle kommune. To mindre elver renner herfra mot sørøst og samles i Lykkjevatnet (865 moh.) i Bygland kommune. Elva renner i en sørøstlig, senere sørlig, retning herfra, gjennom flere vann, og den får en rekke tilløp, særlig fra vest, før den renner ut i Juvatn (513–489 moh.) i Åseral. Lenger nede renner Logna gjennom Lognevatnet (358 moh.) og faller ut i Ørevatnet ved Åseral kirke. Logna løper sammen med Monn fra Ljoslandsdalen i vest like før den munner ut i Ørevatnet (260 moh.). Nedenfor Ørevatnet heter elva Mandalselva.

Fallet mellom Juvatn og Lognevatnet er bygd ut i Logna kraftverk (20 MW). En strekning med 97 meter fall i Austredalen er bygd ut i Smeland kraftverk (24 MW).

Navnet kommer av Logn, 'rolig', i motsetning til den fossende vestre elven den renner sammen med i Åseral.

Kart

Logna
Logna
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg