Liten Ida er en norsk-svensk spillefilm (1981) i regi av Laila Mikkelsen, etter manus av Mikkelsen og Marit Paulsen basert på sistnevntes roman.

Filmen bærer tydelig preg av 1970-tallets sosialrealisme. Historien foregår under den tyske okkupasjonen, og forteller om den syv år gamle Ida og hennes skjebne etter at moren har et forhold til en tysk SS-offiser.

Handling

Året er 1944. Sammen med moren og broren flytter Ida til en liten nord-norsk kystby hvor lokalbefolkningen ikke er nådig mot såkalte «tyskertøser»; norske kvinner som arbeidet for tyskerne. Filmen problematiserer flere aspekter ved krig og okkupasjon, sett gjennom et barns øyne.

Sunniva Lindekleiv fikk mye ros for sin utfordrende hovedrolle. Lise Fjeldstad spiller moren, Howard Halvorsen har rollen som broren Bjørn, og Rønnaug Alten rollen som Mor Revåsen. Foto er ved Hans Welin, og musikken er av Eyvind Solås.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Paulsen, Marit, Liten Ida (1979), Tiden forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg