Faktaboks

Lier
Fransk: Lierre
Uttale
li:r
Lier
Olav Engelbrektsson

Minneplate over Olav Engelbrektsson i Gummaruskirken i Lier/Lierre, Belgia. Det var i denne byen erkebiskopen døde i 1538.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Lier er en by og kommune i regionen Flandern, provinsen Antwerpen, 15 kilometer sørøst for byen Antwerpen. Lier hadde 36 631 innbyggere i 2020 og har et areal på 35,7 kvadratkilometer. Byen ligger ved elven Nete.

Lier er shopping- og markedssentrum for området, og har en rekke mindre industri- og handelsselskaper som blant annet fremstiller verktøy, musikkinstrumenter, broderier og kniplinger. Turisme er også en viktig næringsvei.

Kultur

St. Gommarus-kirken fra 1400-tallet og rådhuset fra 1740 med klokketårn fra 1369 er blant bygningene som overlevde omfattende bombeangrep i 1914 under første verdenskrig.

Historie

Byen var oppholdssted for Christian 2 i perioden 1523–1531 etter hans abdikasjon, og for den siste norske erkebiskop Olav Engelbrektsson som døde her i 1538. Deense Poort, 'danskeporten', er det eneste som er igjen etter deres eksilresidens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg