Lie feltspatgruve
Lie feltspatgruve i Evje.
Lie feltspatgruve
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Feltspat
Feltspat fra Lie feltspatgruve klar til salg.
Feltspat
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Lie feltspatgruve er en forekomst av kvarts og feltspat i Evje i Agder. Forekomsten regnes som en av landets største.

Gruven ble i perioden 1956–1995 drevet av Norsk Feltspat Co. A/S. Senere har grunneieren overtatt driften. Salg og kundekontakt ble håndtert av Norsk Feltspat Co. A/S frem til 2005, av Søren Østerhus Minerals And Ores fra 2005.

Driften har gitt cirka 150 000 tonn ren feltspat (som har gått til produksjon av høyspentisolatorer, baderomsporselen og serviser), til dels dentalspat (til produksjon av kunstige tenner). Dessuten er det produsert cirka 50 000 tonn ren kvarts, som har gått til Fiskaa verk (Elkem) for ferrosilisium- og silisiummetallproduksjon. Dagens årsproduksjon på cirka 75 tonn dentalspat eksporteres til Japan, Tyskland, Nederland, Østerrike og Liechtenstein. Det produseres årlig også cirka 100 tonn ren feltspat for det tyske marked, for rensing av kull. Det er fortsatt store reserver i forekomsten. Alle tall fra 2005.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg