Lee «Scratch» Perry

Faktaboks

Lee «Scratch» Perry
eg. Rainford King Hugh Lee Perry
Født
20. mars 1936, Kendal, Jamaica

Lee «Scratch» Perry, jamaicansk musiker, produsent med mer, reggaemusikkens mest innflytelsesrike produsent og dens største katalysator ved siden av Bob Marley. Han har produsert blant annet The Wailers, The Heptones, The Clash, Junior Murvin, The Congos og Gregory Isaacs, og vært diskjockey, platedirektør, låtskriver, talentspeider og sanger.

Perry ga i 1963–66 ut en rekke solosingler før han begynte produsentkarrieren. Han startet i 1968 plateselskapet Upsetter og studiobandet The Upsetters. I 1970 begynte han å jobbe med Bob Marleys gruppe, The Wailers. Perry senket i 1972–74 tempoet på rytmene og var med på å skape dub-reggae.

I 1974 bygget han Black Ark-studioet i sitt hjem i Kingston og begynte for alvor å realisere sine visjoner om klang og lyd. Perry laget fram til 1978 musikk som skulle influere dub, dancehall, triphop og elektronika. Ved hjelp av miksepulten, faseforskyvning, trommemaskiner og studiotriks skapte han en luftig, bølgende, psykedelisk, forvrengt og lett knirkende lyd som hyppig framkalte dystre stemninger, men som også rommet mye humor. I 1980 tente han på studioet sitt og flyttet til Europa, hvor han fortsatte å lage plater. Perry har siden 1990-tallet blitt anerkjent for sin innflytelse på artister som Tricky, UB40, Massive Attack, Portishead, Primal Scream og tallrike DJ-er, technogrupper og triphopmusikere.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg