Ledaal, patrisierhus i Stavanger kommune, Rogaland, ca. 700 m rett vest for Breiavatnet; nå museum og kongebolig. Eiendommen tilhørte familien Kielland fra slutten av 1700-tallet til 1936. Ledaal ble påbegynt som sommerbolig for Gabriel Schanche Kielland 1799, og stod ferdig 1803; arkitekt har antagelig vært kaptein og amtmann Fredrich Otto Scheel.  Etter 1863 ble huset innredet som helårsbolig; kjent for sitt rike utstyr. 1936 ble Ledaal kjøpt av Stavanger Museum. Etter en gjennomgripende restaurering med det mål å føre interiørene stort sett tilbake til tiden omkring 1850, ble bygningen innredet som bolig for Kongen under opphold i Stavanger, og innviet 1949.

Huset, en to etasjers murbygning i barokkstil med rokokkodetaljer, har halvvalmet tak og pusset fasade. Fredet 1923.

Navnet er sammensatt av de siste bokstaver i byggherrens og hustruens navn: Gabriel Schanche Kielland, Johanna Margaretha Bull.

Det antas at Sandsgaard i Alexander Kiellands romaner Garman & Worse og Skipper Worse har Ledaal som modell, og at flere personer og begivenheter i Kiellands bøker er hentet fra Kielland-familien på Ledaal og i Stavanger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.