Ledaal, patrisierhus i Stavanger kommune, Rogaland, ca. 700 m rett vest for Breiavatnet; nå museum og kongebolig. Eiendommen tilhørte familien Kielland fra slutten av 1700-tallet til 1936. Ledaal ble påbegynt som sommerbolig for Gabriel Schanche Kielland 1799, og stod ferdig 1803; arkitekt har antagelig vært kaptein og amtmann Fredrich Otto Scheel.  Etter 1863 ble huset innredet som helårsbolig; kjent for sitt rike utstyr. 1936 ble Ledaal kjøpt av Stavanger Museum. Etter en gjennomgripende restaurering med det mål å føre interiørene stort sett tilbake til tiden omkring 1850, ble bygningen innredet som bolig for Kongen under opphold i Stavanger, og innviet 1949.

Huset, en to etasjers murbygning i barokkstil med rokokkodetaljer, har halvvalmet tak og pusset fasade. Fredet 1923.

Navnet er sammensatt av de siste bokstaver i byggherrens og hustruens navn: Gabriel Schanche Kielland, Johanna Margaretha Bull.

Det antas at Sandsgaard i Alexander Kiellands romaner Garman & Worse og Skipper Worse har Ledaal som modell, og at flere personer og begivenheter i Kiellands bøker er hentet fra Kielland-familien på Ledaal og i Stavanger.

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 1 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Storgårder og herregårder

Jon Gunnar Arntzen

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.