Ledaal

Ledaal. Foto fra 1969.

Av /KF-arkiv ※.
Ledaal
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Ledaal.

Ledaal er et patrisierhus i Stavanger kommune, rundt 700 meter rett vest for Breiavatnet. Huset er museum og kongebolig.

Faktaboks

Uttale
lˈedaal

Huset, en to etasjers murbygning i barokkstil med rokokkodetaljer, har halvvalmet tak og pusset fasade. Det ble fredet i 1923.

Eiendommen tilhørte familien Kielland fra slutten av 1700-tallet til 1936. Ledaal ble påbegynt som sommerbolig for Gabriel Schanche Kielland i 1799, og stod ferdig i 1803. Arkitekt har antagelig vært kaptein og amtmann Fredrich Otto Scheel. Etter 1863 ble huset innredet som helårsbolig; kjent for sitt rike utstyr.

I 1936 ble Ledaal kjøpt av Stavanger Museum. Etter en gjennomgripende restaurering med det mål å føre interiørene stort sett tilbake til tiden omkring 1850, ble bygningen innredet som bolig for Kongen under opphold i Stavanger, og innviet i 1949.

Navnet

Navnet Ledaal er sammensatt av de siste bokstavene i byggherrens og hustruens navn: Gabriel Schanche Kielland, Johanna Margaretha Bull.

Kunstnerisk inspirasjon

Det antas at Sandsgaard i Alexander Kiellands romaner Garman & Worse og Skipper Worse har Ledaal som modell, og at flere personer og begivenheter i Kiellands bøker er hentet fra Kielland-familien på Ledaal og i Stavanger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg