Ledaal

Ledaal. Foto fra 1969.

Av /KF-arkiv ※.
Ledaal.

Artikkelstart

Ledaal, patrisierhus i Stavanger kommune, Rogaland, ca. 700 m rett vest for Breiavatnet; nå museum og kongebolig. Eiendommen tilhørte familien Kielland fra slutten av 1700-tallet til 1936. Ledaal ble påbegynt som sommerbolig for Gabriel Schanche Kielland 1799, og stod ferdig 1803; arkitekt har antagelig vært kaptein og amtmann Fredrich Otto Scheel. Etter 1863 ble huset innredet som helårsbolig; kjent for sitt rike utstyr. 1936 ble Ledaal kjøpt av Stavanger Museum. Etter en gjennomgripende restaurering med det mål å føre interiørene stort sett tilbake til tiden omkring 1850, ble bygningen innredet som bolig for Kongen under opphold i Stavanger, og innviet 1949.

Faktaboks

Uttale
lˈedaal

Huset, en to etasjers murbygning i barokkstil med rokokkodetaljer, har halvvalmet tak og pusset fasade. Fredet 1923.

Navnet er sammensatt av de siste bokstaver i byggherrens og hustruens navn: Gabriel Schanche Kielland, Johanna Margaretha Bull.

Det antas at Sandsgaard i Alexander Kiellands romaner Garman & Worse og Skipper Worse har Ledaal som modell, og at flere personer og begivenheter i Kiellands bøker er hentet fra Kielland-familien på Ledaal og i Stavanger.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg