Laugstol
Laugstol Brug. I midten tresliperiet, kraftstasjonen til venstre. Foto fra slutten av 1800-tallet.
Av /Anno Norsk skogmuseum.
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Laugstol kraftstasjon
Fra maskinsalen i kraftstasjonen.
Av /Anno Norsk skogmuseum.
Lisens: CC BY ND 2.0

Laugstol Brug var en treforedlingsbedrift i Skien, Telemark, startet i 1873. Det var industriherrene H. C. Hansen, Nils Kittelsen og Gunnar Knudsen (senere statsminister) som grunnla bedriften.

Laugstol Brug bygde i 1885 et vannkraftverk, som ble det første elektrisitetsverket i Norge som produserte vannkraft og solgte strøm til vanlige abonnenter. Kraften var egentlig tiltenkt bruk i bedriften, men da produksjonen ble større enn det man hadde bruk for, ble det overskytende solgt til vanlige forbrukere. At behovet ikke var så stort kan vel tilskrives at det kun var snakk om elektrisitet til belysning. Thomas Edison hadde få år tidligere oppfunnet glødelampen (1879). Elektrisk lys ble regnet som mye mindre brannfarlig enn de lyskilder man ellers måtte ty til.

Selve kraftverket utnyttet fallet på cirka 5 meter mellom Hjellevatnet og Bryggevatnet i Skien. Aggregatet besto av en francisturbin og en likestrømsgenerator.

Tresliperiet ble nedlagt i 1913, mens fallrettighetene ble overtatt av det interkommunale Skiensfjorden kommunale kraftselskap, som senere fusjonerte inn i Skagerak Energi. Navnet Laugstol ble vekket til live igjen i 2015, da Skagerak Elektro byttet navn til Laugstol AS. Selskapet er et installasjons- og entreprenørfirma med hovedkontor i Porsgrunn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg