Faktaboks

Lars Skinnebach
Født
1973

Lars Skinnebach er en dansk dikter som siden debuten i 2000 har plassert seg som en av Danmarks viktigste diktere. Skinnebachs lyrikk utmerker seg gjennom sine språklig nyskapende dikt, som er blitt stadig mer politisk engasjert, med et større og større fokus på klimaproblematikken. Han ble utdannet ved den danske Forfatterskolen, der han fullførte i 1996.

Forfatterskap

Debutboka Det mindste paradis fra 2000 fokuserte på det nære og intime gjennom dikt om forelskelse, familie, venner og hverdag. I den kritikerroste samlingen I morgen findes systemerne igen (2004) er det dikteriske repertoaret utvidet til også å omhandle samfunnssystemer, politikk og trafikkmeldinger. Skinnebach utfordrer språklige og sosiale klisjeer og vedtatte sannheter i et direkte og til tider ganske aggressivt språk.

I samlingen Din misbruger (2006) utfordrer Skinnebach leserposisjonen gjennom en rekke direkte og iblant fornærmende leserhenvendelser. I 2009 kom Enhver betydning er også en mislyd, som innbragte Skinnebach Montanas Litteraturpris samme år for sin utforskning av poesiens grenser og lek med identiteter.

Med utgivelsen av Øvelser og rituelle tekster i 2010 skiftet Skinnebach fokus fra metapoetisk overveielser med en god del humor til menneskets påvirkning av klimaet, og det han selv har kaldt virkningsorientert kunst. I første omgang utkom boka bare i håndlagde og ulike eksemplarer, og kjøpere måtte erklære, at de bare ville kjøpe grønnsaker i fem dager for å motta et eksemplar av boka. Som Skinnebach fremhever i samlingen: litteratur som ikke beskjeftiger seg med klimakrisen, er spill av tid.

Den aktivistiske kunsten har siden vært i sentrum for Skinnebach, blant annet gjennom musikkgruppen Klimakrisen, og senest i den kritikerroste diktsamlingen TEOTWAWKI fra 2018, som er en utforskning av den kommende apokalypse.

Utgivelser

  • Det mindste paradis, Gyldendal 2000 (Dikt)
  • Kærlighed til fædrelandet var drivkraften, Lindhardt og Ringhof 2001 (temafortellinger, skrevet sammen med Jeppe Brixvold, Lars Frost og Pablo Henrik Llambias)
  • I morgen findes systemerne igen, Gyldendal 2004 (Dikt)
  • Din misbruger, Gyldendal, 2006 (Dikt)
  • Enhver betydning er også en mislyd, Gyldendal, 2009
  • Enhver betydning er også en mislyd, ILK, 2010 (cd, sammen med bandet Little Red Suitcase)
  • Kapitaland, Fingerprint, OEI Editor, Gasspedal, 2010 (I serien NOORD)
  • Øvelser og rituelle tekster, After Hand, 2010/11
  • SLAGGER, Geiger Records, 2012 (med musikk av Jørgen Teller)
  • TEOTWAWKI, Gyldendal, 2018 (Dikt) (Sammen med Goodiepal)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg