Faktaboks

Lars Lende
Født
11. oktober 1882, Haugesund
Død
29. november 1971, Stavanger

Lars Severin Hovland Lende var en byoriginal i Stavanger som var mest kjent for sitt arbeid for barn og unge. «Alt for barna» var hans slagord. Lende var også kjent som en fargerik samfunnsrefser.

I mellomkrigstiden kjempet Lende for å gi arbeidsledige ungdommer praktisk fagopplæring og mulighet for fast arbeid. Han bygget opp et mekanisk verksted og lærte opp ungdommer.

Lende ga ut avisen Fagamatøren, og arrangerte folkemøter der politiske og religiøse temaer ble belyst på en kritisk og underholdende måte. Fantasifulle kostymer og påfunn vekket oppmerksomhet. Han var også en stor dyrevenn, og tre ganger reiste han til Skottland for å kjøpe ponnier. Han dro på utallige turer med ponnier og hjemmelagde kjerrer fulle av barn. Flere barnehjem og sosiale institusjoner fikk ponnier av Lende.

Ved to anledninger fikk Lende audiens hos kong Haakon 7 for å få økonomisk støtte til sitt sosiale arbeid. Han samlet inn penger til sin sak på utradisjonelle måter. Lende hadde et kristent livssyn samtidig som han var sosialist. Det siste året han levde, sto han flere ganger på Domkirkeplassen i Stavanger og oppfordret folk til å hjelpe sultrammede mennesker i Afrika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Marte Ericsson Ryste

Hei, takk for artikkelforslag og beklager at det har ligget så lenge ubehandlet i systemet hos oss. Det er en fin artikkel, men passer dessverre ikke innenfor de redaksjonelle rammene som er lagt i Store norske leksikon. Se retningslinjer om biografier: https://meta.snl.no/Leksikonrelevante_biografier Vennlig hilsen Marte Ericsson Ryste, redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg