Laleh

Faktaboks

Laleh

Laleh Pourkarim

Født
10. juni 1982, Bandar-e-Anzali, Iran
CD

Laleh. Sjung.

Laleh er en svensk popvokalist og låtskriver som skriver personlige tekster på både svensk og engelsk.

Hun ble født i Iran, men familien flyktet fra landet da hun var ett år gammel. Etter fire år til sammen i Aserbajdsjan og Minsk havnet de i Sverige, der de først bodde i Tidaholm, så i Göteborg. Som 18-åring spilte Laleh i den populære spillefilmen Jalla! Jalla!. I 2005 platedebuterte hun og fikk en stor hit i Sverige med Live Tomorrow. Samme år kom debutalbumet Laleh, som ga henne tre Grammis-priser.

I 2006 kom Prinsessor, i 2009 Me And Simon og i 2012 Sjung. Takket være singlen Some Die Young slo Laleh gjennom i Norge. Både den og Sjung gikk til topps og tilbrakte over 30 uker på VG-lista. Hun framførte Some Die Young på Rådhusplassen i Oslo 22. juli 2012 under minnekonserten som markerte ettårsdagen for terrorangrepene i Norge i 2011, og salget tok virkelig av etter denne framføringen.

Også 2013-albumet Colors ble en stor suksess i Norge, hvor Laleh er blitt en konsertattraksjon. Høsten 2016 kom Kristaller, og i 2019 kom både Vänta! og Postcards. I mars 2022 ga Laleh ut Vatten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Maria Brandt

Kanskje artikkelen kunne oppdateres? Bruker noen av hennes tekster i skolen, og fint at elevene kan finne oppdatert informasjon.

skrev Jon Vidar Bergan

Takk. Nå har jeg oppdatert artikkelen med å legge inn det nye albumet og link til hennes hjemmeside. Så fint at SNLs artikler kan brukes i undervisningen. Jeg er fagansvarlig for ca 1100 av dem.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg