Faktaboks

Laleh

Laleh Pourkarim

Født
10. juni 1982, Bandar-e-Anzali, Iran
CD

Laleh. Sjung.

Laleh er en svensk popvokalist og låtskriver som skriver personlige tekster på både svensk og engelsk.

Hun ble født i Iran, men familien flyktet fra landet da hun var ett år gammel. Etter fire år til sammen i Aserbajdsjan og Minsk havnet de i Sverige, der de først bodde i Tidaholm, så i Göteborg. Som 18-åring spilte Laleh i den populære spillefilmen Jalla! Jalla!. I 2005 platedebuterte hun og fikk en stor hit i Sverige med Live Tomorrow. Samme år kom debutalbumet Laleh, som ga henne tre Grammis-priser.

I 2006 kom Prinsessor, i 2009 Me And Simon og i 2012 Sjung. Takket være singlen Some Die Young slo Laleh gjennom i Norge. Både den og Sjung gikk til topps og tilbrakte over 30 uker på VG-lista. Hun framførte Some Die Young på Rådhusplassen i Oslo 22. juli 2012 under minnekonserten som markerte ettårsdagen for terrorangrepene i Norge i 2011, og salget tok virkelig av etter denne framføringen.

Også 2013-albumet Colors ble en stor suksess i Norge, hvor Laleh er blitt en konsertattraksjon. Høsten 2016 kom Kristaller, og i 2019 kom både Vänta! og Postcards. I mars 2022 ga Laleh ut Vatten. I februar 2023 kom Live från Ullevi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Maria Brandt

Kanskje artikkelen kunne oppdateres? Bruker noen av hennes tekster i skolen, og fint at elevene kan finne oppdatert informasjon.

skrev Jon Vidar Bergan

Takk. Nå har jeg oppdatert artikkelen med å legge inn det nye albumet og link til hennes hjemmeside. Så fint at SNLs artikler kan brukes i undervisningen. Jeg er fagansvarlig for ca 1100 av dem.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg