Mer enn ett hundre tusen mennesker tok til gatene i Oslo 25. juli 2011 for å vise støtte og omsorg for de omkomne etter bomben i regjeringskvartalet og i massedrapet på Utøya. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Fredag 22. juli 2011 ble Norge rammet av to terrorangrep. Bombeangrepet på regjeringskvartalet og massedrapet på Utøya var de verste terrorhandlingene i Norge siden andre verdenskrig.

Da omfanget av terrorhandlingene ble kjent var Norge en nasjon i sorg. I løpet av dagene som fulgte ble det arrangert minnemarkeringer over hele landet.

De første reaksjonene

Statsminister Jens Stoltenberg talte på en pressekonferanse i statsministerboligen om kvelden 22. juli. På nasjonens vegne hadde han følgende budskap til den eller de som måtte stå bak ugjerningene: «Ingen skal få bombe oss til taushet, ingen skal få skyte oss til taushet, ingen skal få skremme oss fra å være Norge.»

Statsministeren var tidlig ute med å si at terroraksjonene skulle møtes med mer demokrati og åpenhet i Norge. Dette ble et viktig budskap som preget markeringene i etterkant.

23. juli holdt kong Harald sin tale. Han sa blant annet: «Det er når nasjonen vår blir satt på prøve at styrken, samholdet og motet til det norske folk blir tydelig. Nå står vi fast ved verdiene våre. Jeg holder fast ved troen på at friheten er sterkere enn frykten. Jeg holder fast ved troen på et åpent norsk demokrati og samfunnsliv. Jeg holder fast ved troen på våre muligheter til å leve fritt og trygt i vårt eget land».

Minnemarkeringer

Søndag 24. juli ble det avholdt minnegudstjeneste i Oslo domkirke. Kongefamilien, regjeringen og mange stortingsrepresentanter deltok i denne, som ble TV-overført.

Den første store markeringen kom om kvelden 25. juli. Gatene i Oslo ble fylt opp av mennesker med røde og hvite roser i hendene. Det som var ment å bli et rosetog fra Rådhusplassen til Youngstorget, ble noe helt annet. Politiet måtte avlyse toget fordi det var altfor mange mennesker i gatene. Det ble anslått at så mange som 200 000 mennesker kom til Oslo sentrum for å vise respekt for de mange som var direkte rammet og for å vise verden at nordmenn verken bar på hevntanker eller var hatefulle.

I sin tale på Rådhusplassen sa statsminister Jens Stoltenberg at ondskap kan drepe et menneske, men aldri beseire et folk. Han sa videre: «I kveld skriver det norske folk historie. Med det sterkeste av alle verdens våpen, det frie ord og demokrati, staker vi ut kursen for Norge etter 22. juli 2011.»

Også kronprins Haakon Magnus holdt tale til folkehavet på Rådhusplassen 25. juli. Den startet med ordene: «I kveld er gatene fylt av kjærlighet. Vi har valgt å besvare grusomhet med nærhet. Vi har valgt å møte hat med samhold. Vi har valgt å vise hva vi står for.»

Utenfor Oslo domkirke tok internasjonale media plass for å rapportere hjem til sine land om hvordan det norske folk taklet terrorhendelsene. Bak reporterne vokste et hav med blomster, tegninger, hilsener og fakler.

Liknende markeringer kom til i byer og bygder over hele landet. Om lag 75 000 deltok på markeringen i Stavanger, 10 000 i Kristiansund og over 15 000 i Bodø.

Det ble arrangert flere minnekonserter der norske musikere og artister stilte villig opp til ære for de drepte, sårede og berørte. NRK arrangerte minnekonserten «Mitt lille land» i Oslo domkirke lørdag 30. juli 2011. Konserten hadde navn etter sangen «Mitt lille land» av Ole Paus. Samholdet og sorgen folk følte kom også til uttrykk på sosiale medier, gjennom støttegrupper og elektroniske kondolanseprotokoller.

Statsministeren og en rekke statsråder, stortingspolitikere og ledere for alle de store partiene deltok i begravelser over hele landet.

Nasjonal minneseremoni

Søndag 21. august ble det avholdt nasjonal minnemarkering i Oslo Spektrum. Tilstede var representanter fra de nordiske kongefamiliene, de nordiske statsministrene, hele den norske kongefamilien, etterlatte og overlevende fra Regjeringskvartalet og Utøya.

Et stort antall av Nordens fremste kulturarbeidere bidro med diktopplesning, sang og musikk. Kjente skuespillere leste opp navnene til alle de 77 som ble drept 22. juli 2011. Samtidig ble bilder av dem vist på en storskjerm.

Både Kong Harald og Statsminister Jens Stoltenberg talte på seremonien. Kongen takket alle som hadde bistått i den vanskelige tiden, og understreket behovet for fortsatt støtte til de pårørende i tiden framover. Han avsluttet med å si: «Som nasjon skal vi ta denne tiden med oss i våre hjerter, i vår erfaring – og huske at vi er vekket til en ny bevissthet om hva som virkelig betyr noe for oss.»

Statsminister Jens Stoltenberg sa i sin tale: «Vi er et lite land. Men et stort folk. Sammen har vi mange spørsmål. Sammen ber vi om ærlige svar. Ikke for å gi andre enn gjerningsmannen skyld. Men for å vite. For å lære. For å komme videre.»

Han avsluttet med noen linjer fra Nordahl Griegs «Til ungdommen», som har blitt sitert svært mange ganger siden tragedien den lange svarte fredagen.

«I fellesskap knytter vi en ubrytelig lenke av omsorg, demokrati og trygghet. Det er vårt vern mot vold

Den mer enn to timer lange seremonien ble direkte overført på NRK 1, TV 2 og i NRK P1.

De neste minnearrangementene

Minnemarkeringene 22. juli 2012 markerte ettårsdagen for terrorangrepene i Norge i 2011. Denne dagen ble det avholdt lokale arrangementer og minnestunder over hele landet. Minnemarkeringen i Oslo inkluderte blant annet en gudstjeneste i Oslo domkirke og en nasjonal minnekonsert på Rådhusplassen i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg