Faktaboks

Lai Fong

Afong

Født
1839, Gaoming, Guangdong, Kina
Død
19. april 1890, Hongkong, Kina
Selvportrett
Det eneste kjente selvportrettet av Lai Fong, tatt omkring 1870.
Av /Scottish National Portrait Gallery.

Lai Fong var den mest berømte fotografen i Kina på 1800-tallet. Han var svært ambisiøs og etterlot seg en omfattende produksjon. Lai fotograferte Kina, et land i endring, med en innfødts følsomhet og forståelse, ikke ulikt berømte vestlige fotografer som Felice Beato og John Thomson.

Bakgrunn

Lai ble født i Gaoming i Guangdongprovinsen i Sør-Kina. Han kom til Hongkong på 1850-tallet som én av tretti millioner flyktninger fra Taiping-opprøret. Livet hans strakk seg over en av de mest kaotiske periodene i kinesisk historie, preget av interne omveltninger og utenlandske inngrep. Lai begynte å praktisere som fotograf på 1860-tallet under navnet Afong. Han brukte våtplateteknikken (kollodiumprosessen), men det er ikke kjent hvor eller hvordan han lærte den. Mellom 1865 og 1867 arbeidet han i studioet til den portugisiske fotografen José Joaquim Alves de Silvieria.

Fotografi

Lai fotograferte kinesiske byer, arkitektur, monumenter, landskap, mennesker og berømtheter. Forskjellene mellom Kina slik det hadde vært, og slik det kom til å bli, går som en tråd gjennom arbeidene hans. Hans fotografier er en mulighet for omverdenen til å se Kina og dets folk før endringene på 1900-tallet gjennom øynene til en kinesisk kunstner.

Etter som ryktet om Lai Fongs fotografikunst vokste, strømmet både kinesisk og utenlandske kunder til studioet hans for portrettsesjoner. Blant disse var noen av Kinas viktigste personer. Han annonserte i engelskspråklige aviser og solgte bilder til både kinesere og utenlandske besøkende.

Betydning

Til tross for hans betydningsfulle rolle er det vanskelig å identifisere Lais arbeider. Det var vanlig i Kina at når en fotograf nedla arbeidet, enten av økonomiske grunner eller død, ble samlingen av glassplatenegativer solgt eller auksjonert bort til nye fotografer som innlemmet kjøpet i sin samling og utga det for å være sine egne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg