Slaget ved Lützen

I slaget ved Lützen i 1632, under trettiårkrigen, falt den svenske kongen Gustav 2 Adolf. Maleri av Carl Wahlbom.

Lützen er en by i Tyskland, Sachsen-Anhalt, 18 kilometer sørvest for Leipzig, med 8625 innbyggere (2015). Byen hadde en kjent sukkerfabrikk i årene 1873–1991.

Landsbyen Röcken, innlemmet i Lützen i 2009, er stedet hvor Friedrich Nietzsche ble født og vokste opp. Han er også gravlagt der.

Historie

Trettiårskrigen

I slaget ved Lützen 16. november 1632 kjempet svenskene under Gustav 2 Adolf og Bernhard av Weimar mot Albrecht von Wallensteins armé, og kongen falt.

Napoleonskrigene

Under Napoleonskrigene ble Lützen igjen åsted for et slag. Det stod 2. mai 1813 mellom arméen til Napoleon 1 og den allierte arméen under kommando av fyrst Peter Wittgenstein og Gebhard von Blücher. Napoleons styrker brøt gjennom, de allierte trakk seg tilbake og Napoleon fortsatte til Dresden som han erobret 9. mai.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Yngve Jarslett

Slaget stod 16. november etter den Gregorianske kalender, 6. november er etter den Julianske. Legger inn et forbedringsforslag, så får redaksjonen vurdere hvilken kalender vi skal følge. 6. november var jo korrekt i 1632. :)

svarte Georg Kjøll

Hei Yngve! Det var et veldig godt poeng, og et interessant prinsipielt spørsmål hva man gjør med datoer som er forskjellige før og etter et kalenderskifte. Men jeg har tatt forbedringsforslaget ditt til følge, siden det virker mest intuitivt å benytte seg av dagens tidsregning uavhengig av hvordan det var tidligere. Så får vi heller ta en prinsipiell diskusjon med de ulike fagansvarlige på historie etterhvert, hvis det viser seg at det er uenighet rundt dette spørsmålet.Hilsen GeorgRedaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg