Marinen
Kysteskadren skiftet navn til Marinen i 2016. Under begge navn er drift av marinefartøyer en del av ansvaret. Her under øvelsen Cold Response i 2016.
Av /Forsvaret.

Kysteskadren er en betegnelse på en tidligere organisasjon i Sjøforsvaret.

Faktaboks

Uttale
kysteskˈadren

Kysteskadren ble etablert tidlig på 1950-tallet, og har siden bestått under forskjellige betegnelser og på forskjellig vis. Under sjefen for Sjøforsvaret hadde sjefen for Kysteskadren ansvar for styrkeproduksjon av Sjøforsvarets fartøyer under sjefen for Sjøforsvaret. Dagens arvtaker etter Kysteskadren er Marinen.

Med innføringen av ny kommandoordning i Forsvaret i 1970, ble funksjonen som sjef for forsvarsgren, med alminnelig kommando over alle forsvarsgrenens avdelinger og enheter, avviklet. Operativ kommando over enheter og avdelinger ble lagt til en egen operativ myndighet i form av øverstkommanderende for henholdsvis Sør- og Nord Norge. Ansvar for styrkeproduksjon ble lagt til forsvarsgrensvise generalinspektører, som integrert del av den nye Forsvarets overkommando. Sjefen for kysteskadren (SJKE) ble etter dette underlagt Generalinspektøren for Sjøforsvaret (GIS).

Mellom 1. januar 1989 og 1. januar 2002 gikk Kysteskadren under navnet Marineinspektoratet, og sjefen ble kalt marineinspektør (MARINSP). 1. august 2016 skiftet kysteskadren igjen navn, denne gang til Marinen.

I 2018 ble generalinspektørene utnevnt til sjef for forsvarsgren, med taktisk kommando over forsvarsgrenens enheter og avdelinger under sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH). I Sjøforsvaret ble det sjef Marinens oppgave, i tillegg til styrkeproduksjon, å utøve taktisk kommando over Marinens fartøyer og operative avdelinger på vegne av sjefen for Sjøforsvaret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg