Forsvarskommando Sør-Norge

Artikkelstart

Forsvarskommando Sør-Norge, FKS, var en fellesoperativ landsdelskommando underlagt forsvarssjefen, som kom i drift i 1972. FKS hovedkvarter var fram til 1987 lokalisert til Holmenkollen i Oslo, og hadde ansvar for planlegging og ledelse av felles hær-, sjø- og luftoperasjoner i Sør-Norge, sør for 65 grader nordlig bredde.

FKS ble avviklet i 2002, da Forsvarets fellesoperative hovedkvarter, FOH, ble etablert i FKS lokaler på Jåttå.

FKS ble ledet av Øverskommanderende for Sør-Norge, ØKS, en offiser med grad av generalløytnant eller viseadmiral. ØKS hadde operativ myndighet over alle tre forsvarsgrenenes styrker i landsdelen. Forsvarsgrenene var representert i hovedkvarteret ved kommandører med grad av generalmajor/kontreadmiral. Land- sjø- og luftkommandørene hadde ingen selvstendig kommandomyndighet. De fungerte som ØKNs rådgivere og hadde delegert operativ kontrollmyndighet over egne styrker.

Når det gjaldt sjøkommandøren var hans hovedkvarter forlagt til Jåttå ved Stavanger. Fra 1987 ble hele FKS samlet i et utvidet og modernisert fjellanlegg i Jåttånuten.

FKS hadde også status som NATO-hovedkvarter, Defence Command South Norway, DEFCOMSONOR, et såkalt Principal Subordinate Headquarter, PSC, underlagt NATOs nordkommando på Kolsås. ØKN ble i denne sammenheng omtalt som Commander South Norway, COMSONOR, og var underlagt sjefen for NATOs nordkommando på Kolsås, Commander-in-Chief Northern Europe, CINCNORTH. I fredstid var COMSONOR underlagt CINCNORTH når det gjaldt alliert planlegging for krise og krig, og når det gjaldt planlegging og ledelse av NATO-øvelser, i Sør-Norge. I krise og krig ville COMSONOR bli underlagt CINCNORTH for ledelse av norske og allierte enheter og avdelinger i Sør-Norge som var avgitt til NATO.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg