Kvinne- og mannsbunad fra Stavanger – Liljedrakt

Kvinne- og mannsbunad fra Stavanger – Liljedrakt
/Stavanger Aftenblad.

Artikkelstart

Liljedraktene er utarbeidet av Marit C. Vormestrand og Anne-Marie Tveit, og tar utgangspunkt i blomsten stavangerlilje. Kvinnebunaden ble satt i produksjon i 1994 og mannsbunaden i 1998. Begge er fritt komponerte bunader som er inspirert av gamle draktplagg uten å være kopiert etter noen gamle plagg.

Draktdeler, kvinne

Liv

Bunaden lages i tre ulike farger, som går igjen på alle draktdelene. Den opprinnelige fargen var rød, men nå lages den også i grønt og blått.

Livet er djupt ringet foran og lukkes med skjulte hekter og en knapp i livet. Livet følger kroppens fasong i bolen og skrår så ut i ei kappe under livlinja. På framstykkene er det brodert store liljer i flerfarget ullgarnsbroderi.

Stakk

Stakken er i samme stoff som livet, og er foldelagt til ei linning. Nede har den en kant i kontrastfarge. Stakken er dekorert med broderte liljer over det hele, og nederst er liljene lenket sammen med en stilisert bord.

Skjorte

Bunaden har skjorte i hvit bomull med broderi i samme farge som stoffet i liv og stakk. Broderiet er på halskrage, øverst på ermene, mansjettene og bringestykket. Det er geometriske figurer, og bunadskaperne har tatt utgangspunkt i et gammelt broderimønster.

Lomme

Løslomma er rund og i samme stoff som liv og stakk. Den er dekorert foran med seks fugler i en ring. Broderiet er inspirert av fuglene på taket av paviljongen som står bak domkirka i Stavanger.

Metall

Det er utarbeidet eget metall til bunaden, og skaperne valgte å få lagd det i bronse. Det er ei halsnål og ei større nål i bringa samt mansjettknapper til skjorta. Videre er det knappene på livet og lommene. Det er også lagd ørepynt i samme stil.

Draktdeler, mann

Trøye

Trøya til bunaden lages i rødt ullstoff, med grønn besetning.

Vest

Bunaden har rød vest i ullstoff, med grønn sjalskrage. Vesten er dobbeltspent med to par knapper, og nederst er den skrådd, slik at framstykkene ender i to spisser. Den har lommer på framstykkene, og på disse er det brodert liljer.

Bukse

Det lages både kort og lang bukse til bunaden. Begge variantene lages i grønt ullstoff, og er klaffebukser som kneppes til ei linning foran. Klaffen er brei. Buksene er kantet med rødt.

Seler

Det er lagd egne bukseseler med broderi til bunaden.

Skjorte

Det brukes samme skjorte til mannsbunaden som til kvinnebunaden.

Metall

Det brukes samme metall til mannsbunaden som til kvinnebunaden. Knappene i vest, trøye og bukse er også i bronse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg