Bygging av nye hytter på Kvinen
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Kvinen er en selvbetjent DNT-hytte i Setesdalsheiane. Hytta drives av DNT Sør, som er en del av Den Norske Turistforening og ligger i Sirdal kommune i Agder fylke, 721 meter over havet.

Fra hytta går det merkede sommerruter til Lakkenstova, Josephsbu, Raudåvatnet og Sirdal Høyfjellsenter.

Navnet

Fjellgården fikk navn etter elven Kvina like ved. Den hadde nok en så høy lyd i perioder at den fikk navn etter det.

Historikk

Kvinen er en gammel fjellgård som ble ryddet på 1740-tallet. Den var husmannsplass til 1814, da den ble frikjøpt og ble egen gård. Deler av gården ble solgt på 1800-tallet, men resten ble allikevel delt i to bruk. I 1901 begynte den ene gården å tilby turister kost og losji. Fra 1916 drev Gunhild og Aslak Kvinen gården og turiststasjonen. Aslak døde i 1961 på en hjemtur fra bygda med hest og slede. Gunhild drev stedet videre til den i 1968 ble demmet ned i forbindelse med kraftutbygging. DNT oppførte i 1970 en selvbetjent hytte 300 meter unna der gården hadde ligget. Dette bygget ble revet i 2017 og erstattet med to nye hytter i 2017 og 2018. Kvinen er en populær turisthytte og har 40 sengeplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Håland, Karthon (1975). Gunhild Kvinen: Et liv i fjellheimen. Gjenutgitt med tilføyelser i av Tone Ingebjørg Østtveit Kvinen (2011).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg