Faktaboks

Uttale

kˈoːsamå

Kuusamo er en kommune i Finland, i landskapet Norra Österbotten (finsk: Pohjois-Pohjanmaa), øst for Kemi innerst i Bottenviken, om lag 20 kilometer fra grensen mot Russland. Kommunen har 15 648 innbyggere, et landareal på 4978 kvadratkilometer og er enspråklig finsk.

Kuusamo er kjent for sin storslagne natur med fjell, elvedaler med juv og fosser og smale kjeder av innsjøer. Hele kommunen ligger høyere enn 200 meter over havet og det høyeste punktet er fjellet Valtavaara, 492 meter over havet. Deler av Oulanka nasjonalpark ligger innenfor kommunens grenser. Nasjonalparken ble opprettet i 1956 og er en av de mest besøkte i Finland.

Kuusamo kyrkby ble totalrasert på slutten av fortsettelseskrigen mellom Finland og Sovjetunionen 1941–1944, men blitt bygget opp igjen og blitt en av Finlands viktigste turistkommuner som besøkes av mange hundre tusen turister årlig. Vintersportsstedet Ruka arrangerer verdenscup i nordiske grener hvert år. Næringslivet for øvrig består av reindrift, mekanisk treindustri som sagbruk og produksjon av ferdighus, og datateknologi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg