Kemi

Artikkelstart

Kemi er en bykommune i Finland, i landskapet Lappland, ved utløpet av Kemi älv i Bottenviken. Kommunen har 21 602 innbyggere i 2017 og er areal på 95 km2. Kemi er enspråklig finsk og vennskapsby med Tromsø.

Faktaboks

Uttale
kˈemi
Også kjent som

Nordsamisk: Giepma

Historie

Kemi oppstod som handelsplass i middelalderen og fikk stor betydning som sentrum for laksefisket i Kemi älv. Allerede på 900-tallet ble det drevet jordbruk ved munningen av Kemi älv. Kemi fikk bystatus 1869 og opplevde meget sterk vekst i første halvdel av 1900-tallet som følge av industrialiseringen. Folketallet steg fra 1250 innbyggere i 1900 til 23 500 i 1950.

Næringsliv

Kemi er en industriby og av Finlands kommuner er Kemi den med prosentuelt størst andel industribygninger. Det er en betydelig sagbruks- og treforedlingsindustri her, og det største sagbruket, Veitsiluoto, er blant de største i Europa. Havnen Ajos er oljehavn og en av Finlands viktigste utførselshavner for skogsprodukter. Det er et betydelig laksefiske i Kemi älv.. Fem kilometer nord for sentrum ligger Kemi-Torneå flyplass med blant annet flyforbindelse til Helsingfors. Kemi er også jernbaneknutepunkt med sidelinje nordover til Rovaniemi og videre nordøstover til den russiske grensen. En annen viktig arbeidsgiver er teknologibyen Digipolis som eies av byene Kemi og Torneå sammen med Uleåborgs universitet.

Severdigheter

Snøslottet Lumilinna er et hotell som fra 1996 har blitt bygget av snø og is hvert år, utelukkende for å tiltrekke vinterturister. Den tidligere isbryteren Sampo tilbyr unike vintercruise i Bottenviken.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg