Unter den Linden

31. juli sendte Tyskland advarsel til Russland om å stanse sin mobilisering. Samme dag ble det i Tyskland proklamert fare for krig (Kriegsgefahr). Bildet viser oberstløyntnat Max von Viebahn som leser opp erklæringen foran en folkemengde på Unter den Linden i Berlin 31. juli 1914.

Artikkelstart

Unter den Linden («under lindene») er en bulevard i Berlin i Tyskland. Den er cirka 1,5 kilometer lang, og ligger i bydelen Mitte sentralt i byen. Gaten går i østlig retning fra Brandenburger Tor til Schlossplatz. Unter den Linden er i seg selv en populær turistattraksjon, men huser også betydningsfulle institusjoner som det statlige operahuset, Humboldt-universitetet og Berlins statsbibliotek i tillegg til flere museer, ambassader og historiske byggverk.

Historie

Gaten ble anlagt som paradegate i Berlin av kurfyrst Fredrik Vilhelm av Brandenburg på 1600-tallet. Unter den Linden ble ødelagt under andre verdenskrig, men både gaten og mange av bygningene er restaurert. Etter Tysklands gjenforening i 1990 har kafeer, restauranter og butikker gitt den gamle paradegaten nytt liv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg