Unter den Linden
Paradegata Unter den Linden i høstfarger

Unter den Linden («under lindene») er en boulevard i Berlin i Tyskland. Den er cirka 1,5 kilometer lang og ligger i bydelen Mitte sentralt i byen. Gaten går i østlig retning fra Brandenburger Tor til Schlossplatz. Unter den Linden er i seg selv en populær turistattraksjon, men huser også betydningsfulle institusjoner som det statlige operahuset, Humboldt-universitetet og Berlins statsbibliotek i tillegg til flere museer, ambassader og historiske byggverk.

Historie

Berlin — Unter den Linden - Staatsbibliothek
Postkort fra ca. 1920: Staatsbibliothek Unter den Linden med rytterstatue av prøysserkongen Fredrik II ("den store", 1712-86, konge fra 1740). Biblioteket ble åpnet i 1914 og ble sterkt skadet i andre verdenskrig.
Av .

Gaten ble anlagt som paradegate i Berlin av kurfyrst Fredrik Vilhelm av Brandenburg på 1600-tallet. Unter den Linden ble ødelagt under andre verdenskrig, men både gaten og mange av bygningene er restaurert. Etter Tysklands gjenforening i 1990 har kafeer, restauranter og butikker gitt den gamle paradegaten nytt liv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg