Knud Geelmuyden Bull

Knud Geelmuyden Bull, norsk-australsk maler, bror av fiolinisten Ole Bornemann Bull og arkitekten Georg Andreas Bull. Han fikk antakelig sin første malerutdannelse i København, senere noe undervisning hos Jacob M. Calmeyer i Bergen. Hans tidligste bilder er konvensjonelle landskap og portretter av slekt og venner. I 1833–34 var han elev av J. C. Dahl i Dresden. Etter hjemkomsten herfra kjenner man bare fem norske landskapsbilder av ham, men antakelig har han malt vesentlig flere.  

I 1845 drog han fra Stockholm til Storbritannia, der han laget en dyktig utført 100-spesidalers trykkplate for å produsere falske norske sedler. Han ble avslørt av en mistenksom plateleverandør, stilt for retten sammen med en medskyldig og dømt til 14 års deportasjon til Australia. I 1846 ankom han straffekolonien på Norfolkøya ute i havet vest for Australia, året etter ble han forflyttet til Tasmania. I 1853 fikk han sin fulle frihet, men valgte å bli boende i Hobart. Allerede i fangetiden hadde han begynt å male australske landskaper, og han etablerte seg nå som en profesjonell landskapsmaler.

De beste bildene hans er store, velkomponerte landskaper, gjerne med vide utsyn og dramatiske scenerier. Etter 1855 finner man imidlertid få spor etter hans malergjerning. I 1856 flyttet han til Sydney, og ble året etter tatt for sjekkforfalskning, men frifunnet pga. mangel på bevis. Han gav i årene som fulgte undervisning, men malte lite selv, og livnærte seg og sin familie med diverse forefallende arbeid.

Knud Bull fikk stor betydning som pioner innen den australske malerkunsten, og man kjenner til i alt ca. 60 arbeider fra hans hånd. Han er representert i alle sentrale australske museer.

  • Ormhaug, Knut: "Knud - den skandaliserte billedkunstner" i Byminner, nr. 1/2 (2003), 82-107

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.