Faktaboks

Asmaløy
Uttale
'asmaløa
Hvaler

Vesterøy, Spjærøy og Asmaløy.

Hvaler
Av /Statens kartverk.

Asmaløy er ei øy i Hvaler kommune i Østfold. Den er 9,1 km²og har 1152 innbyggere inkludert Løperholmen i nordøst (2024). Øya er langstrakt og relativt lav med høyeste punkt Fotvarden (37 meter over havet) sentralt på nordre del av øya. Asmaløya er skilt fra Spjærøy i vest ved det trange, grunne Asmalsundet og fra Kirkøy i øst ved det betydelig bredere og dypere sundet Løperen som er hovedinnseilingen til Fredrikstad.

Folketallet var synkende inntil åpningen av broene fra Asmaløy via Spjærøy, Vesterøy og Kjøkøya til Kråkerøy i 1972 ga Asmaløy fastlandsforbindelse (fylkesvei 108 Hvaler–Fredrikstad). Den undersjøiske tunnelforbindelsen på fylkesveien videre fra Asmaløy til Kirkøy ble åpnet i 1989.

Det er havner ved Nordre Rød og Brattestø mot Asmalsundet i vest, ved Viker (Vikerhavn) i sør og ved Håbu og Skipstadsand ved Løperen i øst. Boligbebyggelse finner en særlig på Rød ved broen over til Spjærøy nord på øya (Rød tettsted 707 innbyggere 2023), i Viker/Vikerhavn lengst sør og i området Skipstad–Tuva i øst. Asmaløy er ikke minst kjent for en betydelig hyttebebyggelse. Det er ungdomsskole på Rød.

Siste ledd i Asmal- er trolig norrønt mǫl, 'samling med stein, steinstrand'. Førsteleddet as- er utolket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg