Kilbotn, tettbebyggelse i Harstad kommune, Troms, 12 km sør for bysenteret. Utgjør del av Harstad tettsted innerst i bukta Kilbotn, en arm av Vågsfjorden, på østsiden av Hinnøya.

Under den andre verdenskrig opprettet tyskerne en ubåtbase i Kilbotn, etter at de hadde forlatt og brent Finnmark og opprettet "Lyngenlinjen" i høsten 1944. 44 britiske hangarskipbaserte fly fra Fleet Air Arm angrep basen 4. mai 1945 og senket M/S "Black Watch", som var rekvirert av tyskerne og omgjort til hotellskip og depotfartøy for ubåter.

M/S "Black Watch" var bygd i 1939 av Akers mekaniske verksted og tilhørte rederiet Fred. Olsen & Co. Skipet gikk en kort tid før krigen i rute Norge-England sammen med søsterskipet "Black Prince". To engelske fly ble skutt ned og i alt omkom 150 til 155 mann i angrepet. I angrepet ble også M/S "Senja" tilhørende Vesterålske Dampskipselskap og den tyske ubåten U711 senket. Flyangrepet var det det siste de allierte gjennomførte mot norsk territorium under andre verdenskrig.

Harstad Kommune har sitt hovedanlegg for langrenn i Kilbotn. Arenaen er godkjent for alle typer konkurranser opp til World Cup arrangement. Bedriften Teknor AS, som spesialiserer seg på vedlikehold av elektriske motorer for oljeindustrien, produksjonsvirksomheter, kraftverk, tog og skip, er etablert i bygda. Kilbotn er også sete for transportbedriften Berg Transport AS. Den har spesialisert seg på transport av drivstoffer og har hele nord-Norge som leveranseområde. Et regionalt vaskeri er også etablert i Kilbotn.

Navnets første ledd kommer av kil, 'trang vik'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

2. mai 2012 skrev Harald Isachsen

Fjorden kalles også Kilbotn, ikke bare selve bygda i bunnen av fjorden. Bygda var sterkt preget av den læstadianske trosretning før og etter krigen. Ved krigsutbruddet var det ca 50-55 hus i bygda men mellom 200 til 250 mennesker. Folk levde av sine småbruk kombinert med fiske og tilfeldig arbeid. I dag er bygda nesten å regne som en bydel til Harstad. Som forfatter av boka "Angrepet på Black Watch" er det etter min mening riktig å ta med at angrepet på Black Watch var det siste flyangrep utført av de allierte mot Norge under andre verdenskrig. Med 150-155 døde. To engelske fly ble skutt ned og to skip i tillegg til BW ble senket. DS Senja og ubåten U711.

2. mai 2012 skrev Georg Kjøll

Hei Harald. Takk for innspill og informasjon om Kilbotn. Vi har ikke noen fagansvarlige på denne kategorien per i dag, så det beste hadde vært om du kunne skrevet dette rett inn i artikkelen selv, ved å bruke funksjonen 'foreslå endringer' over. Jeg vil da lese over evaluere så snart jeg får inn en endringsforslaget ditt.Med vennlig hilsen,Georg Kjøll

Redaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.