Kilbotn

Artikkelstart

Kilbotn, tettbebyggelse på østsiden av Hinnøya i Harstad kommune, Troms, 12 km sør for bysenteret. Kilbotn, som ligger innerst i bukta av samme navn, en arm av Vågsfjorden, utgjør del av Harstad tettsted.

Kommunen har sitt hovedanlegg for langrenn i Kilbotn. Her er atskillig næringsvirksomhet, blant annet verkstedindustri (Teknor AS), transportvirksomhet (Berg Transport AS, spesialist på drivstofftransport) og et regionalt vaskeri.

Historie

Høsten 1944, etter at tyskerne hadde brent og forlatt Finnmark og Nord-Troms og opprettet "Lyngenlinjen", opprettet de en ubåtbase i Kilbotn. Denne ble 4. mai 1945 angrepet av 44 britiske hangarskipbaserte fly og var det siste det allierte angrepet mot norsk territorium under andre verdenskrig. Under angrepet ble M/S "Black Watch", som var rekvirert av tyskerne og omgjort til hotellskip og depotfartøy for ubåter, senket. To engelske fly ble skutt ned og i alt omkom 150 til 155 mann. Under angrepet ble også M/S "Senja" tilhørende Vesterålske Dampskipselskap og den tyske ubåten U711 senket.

Navnets første ledd kommer av kil, 'trang vik'.

Kart

Kilbotn
Av /Statens kartverk.

Kommentarer (2)

skrev Harald Isachsen

Fjorden kalles også Kilbotn, ikke bare selve bygda i bunnen av fjorden. Bygda var sterkt preget av den læstadianske trosretning før og etter krigen. Ved krigsutbruddet var det ca 50-55 hus i bygda men mellom 200 til 250 mennesker. Folk levde av sine småbruk kombinert med fiske og tilfeldig arbeid. I dag er bygda nesten å regne som en bydel til Harstad. Som forfatter av boka "Angrepet på Black Watch" er det etter min mening riktig å ta med at angrepet på Black Watch var det siste flyangrep utført av de allierte mot Norge under andre verdenskrig. Med 150-155 døde. To engelske fly ble skutt ned og to skip i tillegg til BW ble senket. DS Senja og ubåten U711.

skrev Georg Kjøll

Hei Harald. Takk for innspill og informasjon om Kilbotn. Vi har ikke noen fagansvarlige på denne kategorien per i dag, så det beste hadde vært om du kunne skrevet dette rett inn i artikkelen selv, ved å bruke funksjonen 'foreslå endringer' over. Jeg vil da lese over evaluere så snart jeg får inn en endringsforslaget ditt. Med vennlig hilsen, Georg KjøllRedaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg