Faktaboks

Ketil Stokkan
Født
29. april 1956, Harstad

Ketil Stokkan er en norsk poprocksanger, låtskriver og gitarist fra Harstad. Han har hatt suksess som vokalist i Zoo og representert Norge to ganger i Eurovision Song Contest.

Etter å ha spilt med Nexus i hjembyen, dro han til Stokmarknes i 1977 for å bli medlem av Zoo. Stokkan hadde da skrevet en rekke låter og fått soloplatekontrakt med Apollo Records. I årene 1980–1983 oppnådde bandet høye salgstall for sine album og fikk en rekke slagere på Norsktoppen. Zoo ble oppløst i 1984.

Ketil Stokkans første deltakelse i Melodi Grand Prix var i 1983 med «Samme charmeur». Låta toppet Norsktoppen, i likhet med «Mother Mary» fra hans første soloalbum Gentlemen's Agreement (1984). Flere hits fulgte, hvorav de tre sistnevnte er hentet fra det norskspråklige albumet Ekte mannfolk (1985): «Ja, papa», «Stor mann», «Ekte mannfolk» og «Vi overlever regnet».

1986 ble et stort år for Stokkan. Han vant Melodi Grand Prix med «Romeo», som greide tolvteplasss i Eurovision Song Contest i Bergen. Låta ble en kjempehit i Norge, og albumet Romeo solgte bra. I 1990 vant han igjen Melodi Grand Prix med en egen låt. Men «Brandenburger Tor» greide bare 21. plass i Eurovision Song Contest. Den toppet imidlertid Norsktoppen.

På 1990-tallet utdannet Stokkan seg som lærer og begynte å spille rock og blues i Stokkan Band. Albumet To The Bone kom i 1994. En ny utgave med liveopptak som bonus ble utgitt i 2014: From LTC To The Bone. Neste soloalbum var Ta mæ (2011). På Ikkje legg på (2014) sang Stokkan coverversjoner og nye versjoner av Zoo-låter. Så fulgte livealbumene Nu kjør vi (2017) og SBB, live at Dacapo, Harstad 1992 (2022). Stokkans fjerde MGP-låt, My Life Is OK, nådde delfinalen i 2021.

Siden 1995 har Zoo holdt en rekke gjenforeningskonserter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg