Faktaboks

Uttale

karlsb'orj

Karlsborg er en kommune i Västergötland i Sverige, i Västra Götalands län, ved vestbredden av Vättern ved Göta kanal. Arealet er 433 km2 med 7060 innbyggere (2024).

Kommunesenteret Karlsborg (3750 innbyggere i 2021) ligger ved Göta kanals utløp i Vättern.

Natur

Karlsborg er en vannrik kommune som blant annet når inn i innsjøen Unden i nord og Viken i vest. Landskapet er kupert og fjellrikt i nord, flatere i sør. I nordøst ligger en del av Tiveden nasjonalpark med urskog.

Næringsliv

De fleste arbeidsplasser er innen offentlig tjenesteyting, blant annet i forbindelse med flere militære anlegg i kommunen. I industrisektoren er verkstedindustrien av størst betydning. Ellers er det en betydelig pendling ut av kommunen.

Historie

Karlsborg festning ble anlagt mellom 1819 og 1909. Festningen ble nedlagt som militær festning i 1927, men det foregår fortsatt militær utdanning på stedet. Forsvik, ved Göta kanal nord for kommunesenteret, er et av Sveriges eldste industristeder. Forsvik bruk er i dag museum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg