En av Sveriges største og best bevarte festninger, på en odde i Vättern, der Göta kanal løper ut i innsjøen.

Anlegget ble påbegynt i 1819 som et resultat av en ny svensk forsvarsstrategi etter tapet av Finland i 1809. Man vurderte at det ikke ville la seg gjøre å stoppe en russisk landstigning på kysten. Fiendens framrykking skulle i stedet oppholdes mens de svenske hovedstyrkene ble samlet for i dybden stoppe og slå fienden. Til støtte for et slikt forsvar krevdes festninger i det indre av Sverige.Festningen ble planlagt som en hel by, og skulle foruten tropper kunne huse kongen, regjeringen, riksbanken og riksdagen i en krigssituasjon. Det mest imponerende er den 678 m lange forsvars- og kasernebygningen.

Byggeperioden var planlagt til ti år, men prosjektet tok i stedet 88 år. Festningsanlegget ble ansett ferdig i 1907, men på grunn av den lange byggeperioden, ble anlegget ikke fullført etter de opprinnelige planene, men justert hele tiden.

Karlsborg opphørte som krigsfestning i 1925, men har til i dag fungert som militært opplæringssenter. En del av anlegget er i dag omgjort til festningsmuseum.

  • Törnquist, Leif. (2007). Svenska borgar och fästningar. En historisk reseguide. Medströms bokförlag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.