Karlsborg festning

Inngangen til Karlsborg festning, deler av muren til høyre.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Karlsborg festning er en av Sveriges største og best bevarte festninger. Den ligger på en odde i Vättern, der Göta kanal løper ut i innsjøen.

Faktaboks

Også kjent som

svensk: Karlsborgs fästning

Anlegget ble påbegynt i 1819 som et resultat av en ny svensk forsvarsstrategi etter tapet av Finland i 1809. Man vurderte at det ikke ville la seg gjøre å stoppe en russisk landstigning på kysten. Fiendens framrykking skulle i stedet oppholdes mens de svenske hovedstyrkene ble samlet for i dybden stoppe og slå fienden. Til støtte for et slikt forsvar krevdes festninger i det indre av Sverige. Festningen ble planlagt som en hel by, og skulle foruten tropper kunne huse kongen, regjeringen, riksbanken og riksdagen i en krigssituasjon. Det mest imponerende er den 678 meter lange forsvars- og kasernebygningen.

Byggeperioden var planlagt til ti år, men prosjektet tok i stedet 88 år. Festningsanlegget ble ansett ferdig i 1907, men på grunn av den lange byggeperioden, ble anlegget ikke fullført etter de opprinnelige planene, men justert hele tiden.

Karlsborg opphørte som krigsfestning i 1925, men har til i dag fungert som militært opplæringssenter. En del av anlegget er i dag omgjort til festningsmuseum.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Törnquist, Leif. (2007). Svenska borgar och fästningar. En historisk reseguide. Medströms bokförlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg