Jon Hopkins

Artikkelstart

Jon Hopkins, født 15. august 1979, britisk pianist, komponist, artist og produsent som fremfører egenskrevet materiale innenfor sjangeren melodisk elektronika og house. Han begynte karrieren i Imogen Heap, hvor han spilte synthesizer. Han har produsert musikk for den kjente produsenten Brian Eno, Coldplay og filmprodusentene Kevin Macdonald («How I live Now», «The last King of Scotland», «State of Play») og Gareth Edwards («Monsters», «Godzilla»). Herfra eskalerte hans karriere som soloartist samt innen musikkproduksjon, og han kan i dag skilte med utallige priser og store opptredener. Han har laget musikken til filmer som «Monsters» og «How I live Now»

«Death and all his friends» og «Life in technicolor» er låter som er signert Hopkins, men som var med på «Viva La Vida»-platen til Coldplay. Denne Grammy Award-vinnende platen ble det mest solgte albumet i 2008. Hopkins ble også invitert med som oppvarmer for Coldplays turne påfølgende år.

Tidlig karriere

Hopkins begynte på juniorakademiet ved Royal College of Music i London allerede som 12-åring. Han fikk her et solid møte med den klassiske musikken, deriblant Igor Stravinskij og Maurice Ravel. Etter å ha kommet på førsteplass i forskjellige konkurranser over flere år, kjøpte han seg en datamaskin og en Roland synthesizer for pengepremien. 15 år gammel begynte han å skrive musikk med utgangspunkt i det elektroniske. Noen år senere, i 1999, signerte han en avtale med Just Music, noe som gav ham muligheten til å gi ut sitt første soloalbum, «Opalescent». Det høstet gode kritikker, blant annet i The Guardian, og flere av sangene ble brukt i den kjente tv-serien «Sex and the city». I mars 2004 gav han ut sitt andre solo-album, «Contact Note», men denne platen ble ingen suksess. Det resulterte i en pause fra å skrive egen musikk og et større fokus på produksjon av andres musikk.

Brian Eno

Leo Abrahams, gitaristen i Imogen Heap, hadde et samarbeid gående med Brian Eno. De to inviterte Hopkins til et samarbeid som la grunnlaget for Enos «Another day on earth». Noen år senere ble Hopkins introdusert for Coldplay av nettopp Eno, og trioen har sammen stått for noen av de mest kjente popsangene fra 2000-tallet.

De påfølgende årene fortsatte samarbeidet med blant andre Coldplay, Eno, flere filmprodusenter som Kevin Macdonald, Gareth Edwards og Peter Jackson (Ringenes herre-trilogien), The XX, den norske duoen Röyksopp med flere. I løpet av denne perioden gav Hopkins også ut albumet «Insides» (2009), og platen var et svar på frustrasjonen han følte da det forrige albumet ikke slo gjennom.

I 2013 ble hans fjerde soloalbum «Immunity» utgitt. Her er det flere bidragsytere også vokalt, blant andre King Creosote, Corin Roddick og Purity Ring. Albumet er spilt inn i hans studio i London, og han har lagt stor vekt på et organisk lydbilde med bruk av lyder som oppstod i huset hans og ved hjelp av egenlagde instrumenter. Med dette albumet befester Hopkins sitt voksende ry innenfor elektronika-musikken, men også som produsent.

Musikkmagasinet Pitchfork skriver i sin anmeldelse av «Immunity» at Hopkins skapte albumets varme og levende følelse ved utsøkt digital perfeksjonisme.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg