Lasse Hallström

Faktaboks

Lasse Hallström
Lars Sven Hallström
Født
2. juni 1946, Stockholm
Lasse Hallström under Miami Film Festival i 2013, hvor hans thriller Hypnotisören ble vist.
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Lasse Hallström er en svensk manusforfatter og filmregissør som har vært virksom i amerikansk film siden 1990-tallet. Han har blitt kjent for sine mange litterære adapsjoner, hvorav flere har blitt store kommersielle kinosuksesser.

Fra TV til filmdebut

Hallström begynte som regissør og produsent av underholdningsprogrammer i TV, filmdebuterte med En kille och en tjej (1975) og laget ABBA – The Movie (1977). Etter Jag är med barn (1979) og Två killar och en tjej (1983) fikk han stor suksess med den burleske oppvekstskildringen Mitt liv som hund (1985; Oscar-nominasjon).

Etter barnefilmene Alla vi barn i Bullerbyn (Alle vi barna i Bakkebygrenda, 1986) og oppfølgeren Mer om oss barn i Bullerbyn (Mer moro i Bakkbygrenda, 1987), begge etter Astrid Lindgrens bøker, flyttet Hallström til USA.

Til USA

I sitt nye hjemland gjorde han seg bemerket med Once Around (En svigersønn uten like, 1991) og What's Eating Gilbert Grape? (Hva er det med Gilbert Grape?, 1993). Han har siden hatt en karriere i Hollywood, med filmer som Something to Talk About (Elsk meg eller stikk, 1995), med Julia Roberts, John Irving-filmatiseringen The Cider House Rules (Siderhusreglene, 1999; Oscar-nominasjon og Gullpalmen-nominasjon), The Shipping News (2001), med Kevin Spacey og Julianne Moore, og Casanova (2005), med Heath Ledger i tittelrollen.

Han er gift med skuespilleren Lena Olin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg