Faktaboks

Johannes 8. Palaiologos
Johannes VIII Palaiologos, Johannes VIII Palaeologus Παλαιιλὸγος, Ιωὰννης VIII
Født
18. desember 1392
Død
13. oktober 1448, Konstantinopel, Bysants (nå Istanbul, Tyrkia)
Johannes, Sigismund og Erik

Johannes 8. Palaiologos (til venstre) sammen med den tyske kongen Sigismund av Luxembourg (i midten) og Erik, hertug av Pommern og konge av Danmark, Norge og Sverige. De tre herskerne møttes i Buda (nå Budapest, Ungarn) i 1424. På møtet ble Eriks overhøyhet over Slesvig stadfestet. Samtidig tegning, originalen oppbevares på Louvre Museum i Paris.

Johannes 8 Palaiologos var keiser i Det bysantinske rike. Han tilhørte slekten Palaiologos og regjerte fra 1425 til 1448. Han var eldste sønn av Manuel 2 Palaiologos.

Fra 1407, muligens så tidlig som i 1403, ble Johannes utropt til medkeiser, et embete han hadde fram til utnevnelsen som keiser i 1425. Han var den nest siste bysantinske keiser i Konstantinopel før osmanenes erobring, og under hans regjering opplevde det bysantinske riket noe territoriel ekspansjon, men disse var kortvarige. Han jobbet også hardt for en gjenforening med vesten, men døde i 1448 uten verken union eller arvinger.

I 1421 styrte han regjeringen og gikk inn for å støtte den osmanske pretendenten Mustafa mot sultan Murat 2, noe som førte til en beleiring av Konstantinopel i 1422. Kun tilfeldigheter forhindret byen fra å bli inntatt under denne beleiringen. I 1423 reiste han til Venezia og Ungarn på jakt etter støtte for sitt rike, og i 1424 var han igjen i Konstantinopel. 1427 til 1428 tilbrakte han i Morea, der flere av hans brødre holdt til i en av de siste bysantinske enklavene. I 1437 reiste han til Italia og var i 1438–1439 på unionskonsilet i Ferrara-Firenze og returnerte til Konstantinopel i 1440.

Johannes døde i 1448 og ble stedt til hvile i Pantokrator-klosteret i Konstantinopel. Han etterlot seg ingen arvinger, men hans niese Zoe-Sofia Palaiologina (Ζωή Παλαιολογίνα) (София Фоминична Палеолог) ble giftet i 1472 til russernes storfyrste, Ivan 3 «den Store» (Иван III Васильевич ).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg