Faktaboks

Joan Mitchell
Født
12. februar 1925, Chicago, Illinois
Død
30. oktober 1992, Neuilly-sur-Seine, Frankrike
Kunstutstilling med abstrakt ekspresjonisme
Joan Mitchell, Mon paysage, 1967 (til høyre), fra utstillingen Mitchell/Riopelle: Nothing in Moderation på Art Gallery of Ontario i 2018. I bakgrunnen De la grande baleine (1973) av kanadiske Jean-Paul Riopelle.

Joan Mitchell var en amerikansk maler og grafiker, og en av de sentrale kunstnerne i den såkalte New York-skolens abstrakte ekspresjonister i 1950-årene.

Mitchell var en av få kvinnelige malere i amerikansk kunstliv som fikk anerkjennelse fra både publikum og kritikere i de første tiårene etter andre verdenskrig. Hennes maleriske uttrykk er karakterisert av kraftfulle penselstrøk inspirert av naturens former og farger. Etter at hun flyttet til Frankrike i 1959 ble påvirkningen fra impresjonismen og kunstnere som Henri Matisse og Paul Cézanne også tydeligere i hennes arbeid.

Mitchell hadde stor kommersiell suksess i sin levetid, og stilte hyppig ut på gallerier i Paris og New York. I 1982 ble hun den første amerikanske kvinnelige kunstner som stilte ut på Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris. I 1988 ble utstillingen The Paintings of Joan Mitchell: Thirty–Six Years of Natural Expressionism vist på flere amerikanske museer, deriblant San Francisco Museum of Modern Art. I 1992 hadde hun en separatutstilling på Whitney Museum of American Art i New York.

Mitchells arbeider har flere ganger oppnådd de høyeste prisene for en kvinnelig kunstner på auksjonsmarkedet, sist i 2014 da maleriet Untitled fra 1960 ble solgt gjennom auksjonshuset Christie's for 11,9 millioner amerikanske dollar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg