Joachim Irgens var en dansk godseier og forretningsmann.

Irgens ble født i Holstein i 1611. I 1637 ble han utnevnt til cubicularius (kammertjener) hos kong Christian 4. I 1648 ble Irgens forvalter for krongodset Vestervig kloster på Nordjylland, som han i 1661 ble eier av. I 1674 ble han adlet under navnet Irgens von Westerwich.

Allerede i 1630-årene ble Irgens parthaver i flere norske bergverk, og i 1646 kom han med som partseier i det nystartede Røros kobberverk. Samme år oppnådde han å få kongelige privilegier for kobberverket i sitt eget navn, og ble dermed verkets reelle eier. I 1661 fikk han dessuten enerett på kronens tiendekobber i Norge for tre år. Irgens ytte store lån til kronen, og fikk i 1666 skjøte på kronens jordegods i NordlandIrgensgodset. I 1672 måtte han pantsette Røros kobberverk, og enken måtte avstå verket i 1679 etter at store verdier hadde gått tapt ved et svensk angrep året før.

Irgens og hans hustru Cornelia de Bicher og deres tid som eiere av Røros kobberverk er dikterisk behandlet i Johan Falkbergets romansyklus Nattens brød.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.