Andel vitenskapelige artikler publisert i åpne tidsskrifter (prosent) ved UH-sektoren i Norge av Seksjon for forskningstjenester, CERES. Gjengitt med tillatelse

Open Access innebærer at allmennheten får digital tilgang til vitenskapelige publikasjoner uten å betale for det. Dette kan skje ved at forskere publiserer i åpne tidsskrifter, eller arkiverer i åpne institusjonelle eller fagspesifikke arkiv. En tredje mulighet er å kjøpe fri enkeltartikler i vanlige abonnementstidsskrift.

Prinsippet bak Open Access er et ønske om at den forskning som skjer med offentlige midler, også bør være åpent tilgjengelig. Åpen tilgang sørger for at næringsliv, det offentlige og forskere ved mindre bemidlede institusjoner får tilgang. Dette skal også gi:

  • Økt samarbeid og faglig kvalitet
  • Økt innovasjonstakt
  • Involvering av borgere og samfunn
  • Tilgang for fremtiden

EUs store forskningsprogram Horisont 2020 krever at forskerne gir åpen tilgang til forskningsresultater. Også i Norge er en tendens i forskningspolitikken at det skal være en økt satsning på Open Access-publisering. Blant annet Norges forskningsråd krever at vitenskapelige artikler som utgår fra forskning finansiert av dem, skal arkiveres.

I Norge har Seksjon for forskningstjenester ved CERES (Nasjonalt senter for felles systemer og tjenester for forskning og studier) det koordinerende ansvaret for open access-feltet. De drifter blant annet søketjenesten Norwegian Open Research Archive (NORA).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.