Jean-Pierre og Luc Dardenne

Faktaboks

Jean-Pierre og Luc Dardenne
Uttale
dardˈen
Født
Liège
Levetid - kommentar
født henholdsvis 21. april 1951 og 10. mars 1954
Jean-Pierre (v.) og Luc Dardenne under Filmfestivalen i Cannes 2016.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Jean-Pierre og Luc Dardenne er brødre og belgiske filmregissører, produsenter og manusforfattere. De har vunnet juryens hovedpris samt Gullpalmen to ganger under filmfestivalen i Cannes, og er Belgias mest profilerte filmskapere i nyere tid.

Politisk sosialrealisme

Dardenne-brødrene lager sine filmer i fellesskap, både som manusforfattere og regissører, og er eksponenter for en sosialrealisme i stil og emnevalg, ofte med en politisk overtone. De har fått oppmerksomhet for sine sobre filmer, ofte filmet i nedtonede farger og uten filmmusikk. Tematikken kretser rundt mennesker som lever på siden av A4-samfunnet, og som strever med å leve opp til dets krav og forventninger.

Etter en serie dokumentarfilmer spillefilmdebuterte de med Falsch (1987), et stilisert drama om en jødisk familie og holocaust. Men brødrene ble først lagt merke til med La promesse (Løftet, 1996), som skildret en unggutt og hans dilemma i forhold til farens virksomhet som menneskesmugler. Filmen ble en internasjonal kinosuksess.

Prisvinnere

Den naturalistiske Rosetta (1999; Gullpalmen), om en ung kvinne som lever sammen med sin alkoholiserte mor og kjemper for en plass i arbeidslivet, fikk også vid distribusjon. Psykodramaet Le Fils (Sønnen, 2002) ble ingen stor suksess, men L'Enfant (Barnet, 2005), om en kriminell ungdom som selger det nyfødte barnet sitt, sikret brødrene deres andre Gullpalme.

Aktualitet i tematikk

Fra midten av 00-tallet har brødrene fortsatt sitt sosialpolitiske prosjekt med tidsaktuelle filmer som Le Silence de Lorna (Lornas stillhet, 2008), med handling fra et kriminelt belgisk innvandrermiljø, Le gamin au vélo (Gutten med sykkelen, 2011), om en gutt som blir forlatt av faren på en ungdomsanstalt, Deux jours, une nuit (To dager en natt, 2014), hvor Marion Cotillard spiller en fabrikkarbeider som må kjempe for rettighetene sine, og Le jeune Ahmed (2019), om religiøs radikalisering av en tenåringsgutt. For sistnevnte film vant Dardenne-brødrene prisen for beste regissør i Cannes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg