Jean-Honoré Fragonard

Faktaboks

Uttale
fragånˈa:r
Født
1732
Død
1806
Leseren av . Falt i det fri (Public domain)
Jean-Honoré Fragonard malte bilder fylt av lek og lidenskap. (1765-1772)
Ung kvinne leker med hund av . Falt i det fri (Public domain)

Jean-Honoré Fragonard, fransk maler og raderer, elev av Jean-Baptiste Chardin og François Boucher, en av Frankrikes mest typiske rokokkomalere. I 1756–61 oppholdt han seg i Italia, hvor han dels kopierte Pietro Cortona og andre barokkmaleres komposisjoner, dels tegnet vedutter. Resultatet av sine studier i dekorativt historiemaleri demonstrerte han etter hjemkomsten i et kjempebilde, Ypperstepresten Coresus som ofrer seg for å frelse Callirhoe (1765). Det vakte oppsikt og åpnet adgang for ham til akademiet; men Fragonard gikk snart over til en annen genre, den galante elskovsskildring. Han malte gjerne scener i lite format passende for intime sujetter: Huskens beleilige farer, Av med serken og så videre. Bildene er fylt av sjarm, lek og lidenskap, ofte ganske dristige, men aldri lumre.

Så vel giftermålet med eleven Marie-Anne Gérard i 1769 som kontakten med strømninger i tiden, førte imidlertid til at han i stigende grad valgte motiver fra familie- og landlivet. Samtidig ble han engasjert til dekorative arbeider, blant annet av Madame Dubarry, som imidlertid refuserte veggmaleriene han utførte til slottet Louveciennes i 1770–72 med fremstilling av kjærlighetseventyr mellom en kvinne med hennes egne trekk og en Ludvig 15 i forynget skikkelse. Disse berømte kjempelerreter, Les Fragonards de Grasse, havnet på begynnelsen av 1900-tallet i New York City.

For øvrig malte Fragonard ypperlige portretter og var en ettertraktet tegner og illustratør. Ikke minst hans interesse for Rembrandt røper hvor alvorlig han dyrket de maleriske problemer. Etter Den franske revolusjon markerte ikke Fragonard seg igjen, og han døde i fattigdom.

Litteratur

  • Cuzin, Jean-Pierre: Fragonard : life and work, 1988, Finn boken
  • Rosenberg, Pierre: Fragonard, 1988, isbn 0-8109-0921-9, Finn boken
  • Wildenstein, Georges: The paintings of Fragonard, complete ed., 1960

Kommentarer (2)

skrev Odd Arild Vik

Det skal vel vera elev av Boucher (ikkje Noucher)?

svarte Georg Kjøll

Hei. Dette har du helt rett i! Jeg har fikset det nå, lagt til noen lenker, og rettet opp en annen skrivefeil som hadde sneket seg inn i omtalen av Dubarrys slott. Med vennlig hilsen, og mange takk for innspill!Georg KjøllRedaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg