Jan Guillou

Faktaboks

Jan Guillou

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou

Uttale

gijˈo

Født
17. januar 1944, Södertälje, Stockholms län
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Jan Guillou, svensk journalist og forfatter. Sammen med en annen journalist og en tidligere etterretningsagent ble han i 1974 dømt til ti måneders fengsel, for en artikkel hvor flere forhold omkring den svenske etterretningstjenesten Informationsbyrån (IB) ble avslørt. Denne saken, «IB-affären», førte til en omfattende debatt om grensene for journalistikk og ytringsfrihet og om den svenske etterretningstjenestens virksomhet.

Guillou har hatt stor suksess med en serie romaner om etterretningsagenten Hamilton, dekknavn «Coq Rouge». Bøkene er oversatt til mange språk, og lagt til grunn for film- og TV-produksjoner. Guillou er også kjent for sine kritiske reportasjer for Sveriges Television. Videre har han blant annet skrevet debattboken Justitiemord (1983), den delvis selvbiografiske romanen Ondskan (1981, filmatisert) og TV-stykket Vargen (1984). Vägen till Jerusalem (1998), Tempelriddaren (1999) og Riket vid vägens slut (2000) er en trilogi fra korstogstiden. Arvet efter Arn (2001) er en frittstående oppfølger. Han har også utgitt en faktabok om mange av stedene og historiene som Arn Magnusson-bøkene bygger på. Spillefilmen Arn – Tempelridderen (2007) er den første av to basert på trilogien.

I 2004 gav han ut en spenningsroman fra rikmannsmiljø i Stockholm, Tjuvarnas marknad. Fienden innom oss (2007) er en samfunnsaktuell roman om terror i Sverige.

Etter den omfangsrike serien om «Coq Rouge» og trilogien om tempelridderen Arn Magnusson har Guillou skrevet en tredje serie med bøker – denne gang om «Det store århundret». Serien ble innledet i 2011 med Brobyggarna, og er fulgt opp av romanene Dandy (2012), Mellan rött och svart (2013), Att inte vilja se (2014) og Blå stjärnan (2015). For norske lesere er det spesielt at en bokserie som omhandler store og avgjørende hendelser i det 20. århundre tar utgangspunkt i tre gutter fra en fattig fiskerfamilie på Vestlandet, som kommer seg opp og fram i en tid hvor ikke minst ingeniørkunst er viktig for å bygge en framtid.

Bøkene i Guillous romanserier foreligger alle på norsk, slik de fleste bøkene i et omfattende forfatterskap gjør.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg