Faktaboks

James Blake

James Blake Litherland, Harmonimix

Født
26. september 1988, London, England
James Blake

James Blake i 2013.

James Blake er en britisk musiker, låtskriver og produsent født og oppvokst i Enfield, nord i London. Han er kjent for sin sjangerblanding av elektronika, dubstep, soul og pop.

Gjennombrudd

James Blake viste fra barnsben av stor interesse og talent for musikk, og studerte popmusikk ved Goldsmiths' College i hjembyen i tenårene. Samtidig skrev og spilte han inn eget materiale hjemme på gutterommet og ga ut sin første 12-tommer Air & Lack Thereof (2009) på Hemlock Recordings. Den ble plukket opp og fikk spilletid på BBC Radio, og våren 2010 fulgte han opp med EP-ene The Bells Sketch og CMYK.

Resten av 2010 gikk med til innspillingen av Blakes første langspiller, som også skulle bli hans store gjennombrudd. I februar 2011 ble den selvtitulerte debuten utgitt til svært gode kritikker fra en samlet internasjonal musikkpresse. Platen introduserte James Blake for musikkverdenen med det som har blitt hans varemerke: sjelfull vokal og piano i kombinasjon med et kjølig, elektronisk lydbilde preget av synther, trommemaskiner og vocoder/stemmegenerator.

Blake turnerte verden over i 2011, og ble nominert til de prestisjefylte prisene BRIT Awards og Mercury Music Prize. Han mottok også en nominasjon for «Best new artist» ved BRIT Awards 2012, og singelen The Wilhelm scream ble brukt i den populære TV-serien Entourage.

Oppfølger og samarbeid

Våren 2013 kom oppfølgeren Overgrown hvor Blake videreførte det elektroniske lydbildet fra debuten med enda større fokus på piano, synth og sin særegne, lyse vokal. Også denne platen ble svært godt mottatt av kritikerne, og inneholder bidrag fra produsenten Brian Eno og rapperen RZA fra Wu-Tang Clan.

James Blake har også remikset og produsert et stort antall låter for andre musikere under navnet Harmonimix.

Studioalbum

  • James Blake (2011)
  • Overgrown (2013)
  • The Colour In Anything (2016)
  • Assume Form (2019)
  • Friends That Break Your Heart (2021)
  • Wind Down (2022)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Jon Vidar Bergan

Artikkelen må omgjøres til en biografi. Fyll ut disse boksene:
Også kjent som: James Blake Litherland
Født: 26.9.1988
Fødested: London, England

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg