James Blake

Artikkelstart

James Blake er en britisk musiker, låtskriver og produsent født og oppvokst i Enfield, nord i London. Han er kjent for sin sjangerblanding av elektronika, dubstep, soul og pop.

Gjennombrudd

James Blake viste fra barnsben av stor interesse og talent for musikk, og studerte popmusikk ved Goldsmiths' College i hjembyen i tenårene. Samtidig skrev og spilte han inn eget materiale hjemme på gutterommet, og ga ut sin første 12-tommer Air & Lack Thereof (2009) på Hemlock Recordings. Den ble plukket opp og fikk spilletid på BBC Radio, og våren 2010 fulgte han opp med EP-ene The Bells Sketch og CMYK.

Resten av 2010 gikk med til innspillingen av Blakes første langspiller, som også skulle bli hans store gjennombrudd. I februar 2011 ble den selvtitulerte debuten utgitt til svært gode kritikker fra en samlet internasjonal musikkpresse. Platen introduserte James Blake for musikkverdenen med det som har blitt hans varemerke: sjelfull vokal og piano i kombinasjon med et kjølig, elektronisk lydbilde preget av synther, trommemaskiner og vocoder/stemmegenerator.

Blake turnerte verden over i 2011, og ble nominert til de prestisjefylte prisene BRIT Awards og Mercury Music Prize. Han mottok også en nominasjon for «Best new artist» ved BRIT Awards 2012, og singelen The Wilhelm scream ble brukt i den populære TV-serien Entourage.

Oppfølger og samarbeid

Våren 2013 kom oppfølgeren Overgrown hvor Blake videreførte det elektroniske lydbildet fra debuten med enda større fokus på piano, synth og sin særegne, lyse vokal. Også denne platen ble svært godt mottatt av kritikerne, og inneholder bidrag fra produsenten Brian Eno og rapperen RZA fra Wu-Tang Clan.

James Blake har også remikset og produsert et stort antall låter for andre musikere under navnet Harmonimix.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg