Jackie Wilson

Faktaboks

Jackie Wilson
eg. Jack Leroy Wilson
Uttale
wˈilson
Født
9. juni 1934, Highland Park, Michigan
Død
21. januar 1984, Mount Holly, New Jersey
Fotografi av Jackie Wilson fra en reklame for Brunswick Records.
Av .

Artikkelstart

Jackie Wilson var en amerikansk vokalist og låtskriver, oppvokst i en forstad til Detroit. Wilson var en av de store soulsangerne og fikk flere hits etter sin død. Han kunne synge operetteaktige ballader, i en funkstil som James Brown eller mer polerte, gospel-inspirerte poplåter i stil med Sam Cooke.

Etter å ha sittet i ungdomsfengsel og hatt en karriere som amatørbokser, ble Wilson oppdaget av Johnny Otis og singledebuterte under navnet Sonny Wilson i 1952. Han sang i 1953-56 i vokalgruppa Billy Ward And His Dominoes, før han fikk solokontrakt med Brunswick Records. Som Jackie Wilson slo han igjennom med Reet Petite i 1957, som i årene fram til 1961 ble etterfulgt av store slagere som:

  • To Be Loved
  • Lonely Teardrops
  • That's Why (I Love You So)
  • Night
  • (You Were Made For) All My Love
  • Alone At Last
  • My Empty Arms

Flere av melodiene var basert på klassiske stykker. Jackie Wilsons siste singlesuksesser i USA var Baby Workout i 1963, Whispers (Gettin' Louder) i 1966, (Your Love Keeps Lifting Me) Higher And Higher i 1967. Sistnevnte ble sammen med 1968-singlen I Get The Sweetest Feeling store hits i Storbritannia i henholdsvis 1969 og 1972, samt i 1987, etter at Reet Petite hadde gått til topps der året før. Men da var Wilson allerede død, etter at han i 1975 var blitt rammet av hjerteinfarkt mens han sto på scenen, falt i koma og aldri gjenvant bevisstheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg