Jackie Wilson

Faktaboks

Jackie Wilson
eg. Jack Leroy Wilson
uttale:
wˈilson
født:
9. juni 1934, Highland Park, Michigan
død:
21. januar 1984, Mount Holly, New Jersey
Fotografi av Jackie Wilson fra en reklame for Brunswick Records.
Av .

Jackie Wilson var en amerikansk vokalist og låtskriver, oppvokst i en forstad til Detroit. Wilson var en av de store soulsangerne og fikk flere hits etter sin død. Han kunne synge operetteaktige ballader, i en funkstil som James Brown eller mer polerte, gospel-inspirerte poplåter i stil med Sam Cooke.

Etter å ha sittet i ungdomsfengsel og hatt en karriere som amatørbokser, ble Wilson oppdaget av Johnny Otis og singledebuterte under navnet Sonny Wilson i 1952. Han sang i 1953-56 i vokalgruppa Billy Ward And His Dominoes, før han fikk solokontrakt med Brunswick Records. Som Jackie Wilson slo han igjennom med Reet Petite i 1957, som i årene fram til 1961 ble etterfulgt av store slagere som:

  • To Be Loved
  • Lonely Teardrops
  • That's Why (I Love You So)
  • Night
  • (You Were Made For) All My Love
  • Alone At Last
  • My Empty Arms

Flere av melodiene var basert på klassiske stykker. Jackie Wilsons siste singlesuksesser i USA var Baby Workout i 1963, Whispers (Gettin' Louder) i 1966, (Your Love Keeps Lifting Me) Higher And Higher i 1967. Sistnevnte ble sammen med 1968-singlen I Get The Sweetest Feeling store hits i Storbritannia i henholdsvis 1969 og 1972, samt i 1987, etter at Reet Petite hadde gått til topps der året før. Men da var Wilson allerede død, etter at han i 1975 var blitt rammet av hjerteinfarkt mens han sto på scenen, falt i koma og aldri gjenvant bevisstheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg