Johnny Otis

Faktaboks

Johnny Otis
Ioannis Alexandres Veliotes
Født
28. desember 1921, Vallejo, California
Død
17. januar 2012, Los Angeles

Johnny Otis var en amerikansk orkesterleder, talentspeider, manager, impresario, produsent, låtskriver og radio-diskjockey som bidro til utviklingen av rhythm and blues og rock'n'roll på 1950-tallet. Han regnes som en av rockens gudfedre.

Otis vokste opp blant svarte i Berkeley og ble tidlig interessert i swingjazz, blues og gospel. Han var en dyktig trommeslager, pianist og vibrafonist som i 1945 dannet sitt eget storband i Los Angeles. I 1950–1954 turnerte The Johnny Otis Rhythm and Blues Caravan over hele USA sammen med den gang ukjente vokalister som Hank Ballard, Etta James, Little Willie John, Johnny Ace, Johnny «Guitar» Watson, Big Mama Thornton og Jackie Wilson.

Otis skrev flere slagere for andre artister, og fikk i eget navn store hits med Ma! He's Making Eyes At Me (1957) og Willie And The Hand Jive (1958). Han fortsatte på sine eldre dager å jobbe som radio-DJ og spille med sitt storband, som talte sønnen Shuggie Otis – en dyktig gitarist med flere soloalbum bak seg. I 1994 ble Johnny Otis innvalgt i Rock and Roll Hall of Fame.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg