Faktaboks

Jón Thórarinsson

Jón Þórarinsson

Uttale
þˈou-
Født
13. september 1917, Gilsáteigur
Død
12. februar 2012, Reykjavik
Jón Thórarinsson.
.

Jón Thórarinsson var en islandsk komponist, med musikk som i høy grad er påvirket av Paul Hindemiths neoklassiske tonespråk. Han komponerte ikke mye, men er mest kjent for klarinettsonaten (1947) og kantatene Kubla Khan (1947) og Völuspá (1974). Sistnevnte verk ble han nominert til Nordisk råds musikkpris for i 1978.

Thórarinsson var en av de første komponistene på Island som reiste til USA for å studere, og studerte der under Hindemith på Yale University fra 1944 til 1947. Han fungerte også som Hindemiths assistent en periode.

Da han kom tilbake til Island var han aktivt med på å bygge opp det islandske musikkliv, både gjennom en rekke verv i radio, TV og forskjellige musikkinstitusjoner, og som lærer på konservatoriet i Reykjavik. Av kjente elever kan nevnes Jón Nordal og Leifur Thórarinsson.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bergendal, Göran. (1991). New Music in Iceland. Iceland Music Information Center.
  • Thórarinsson, Jón. (1969). Sveinbjörn Sveinbjörnsson: Ævisaga. Almenna bókafélagið.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg