Ishøy stasjon

Ishøj kommune er en forstadskommune til København i Danmark, sørvest for sentrum og tilhører Region Hovedstaden. Den oppsto ved kommunereformen i 2007 ved ved sammenslåing av Ishøj og Vallensbæk kommuner. Den har 22 719 innbyggere i 2017 og et areal på 26 kvadratkilometer. Kommunens administrasjonssenter ligger i Ishøj. Høyeste punkt er Barfredshøj, 36 meter over havet.

Utviklingen fra landkommune til en nøye planlagt forstadskommune har gått fort, spesielt på 1970-tallet var befolkningsveksten stor. Tilflytningen var først og fremst av unge familier med barn, hvilket krevde en kraftig utbygging av skolesystemet. Omkring halvparten av innbyggerne bor i blokker nær Ishøj sentrum, mens den andre halvparten bor i villaområder lenger unna. Flesteparten av de yrkesaktive pendler ut av kommunen.

Ishøj

Ishøj hadde 23 225 innbyggere i 2022 og er en del av den såkalte «Køge Bugt-utbyggingen». 26 prosent av innbyggerne er innvandrere og etterkommere av innvandrere (særlig mange fra Tyrkia); dette er den høyeste prosentandelen i Danmark.

ARKEN museum for Moderne Kunst åpnet her 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg