Køge bugt

Køge Bugt er en bukt i Danmark, på Sjællands østkyst mellom Amager og Stevns. Bukten var åsted for kjent sjøslag 1677, da Niels Juel beseiret en svensk flåte, og i 1710, da Iver Huitfeldt sannsynligvis reddet den dansk-norske flåten fra en katastrofe.

Køge bugt
Av .
Køge Bugt
Slaget i Køge Bugt 1677 slik marinemaleren Anton Melbye så det.
Av /Statens Museum for Kunst.

Køge Bugt er en bukt i Danmark, på Sjællands østkyst mellom Amager og Stevns.

Bukten var åsted for kjent sjøslag i 1677, da Niels Juel beseiret en svensk flåte, og i 1710, da Iver Huitfeldt sannsynligvis reddet den dansk-norske flåten fra en katastrofe.

Køge Bugt brukes også som betegnelse på den storstilte forstadsutbyggingen sør for København, som har pågått siden tidlig i 1970-årene. Utbyggingen omfatter blant annet bygging (1972–1983) av Køge Bugt-banen, en S-bane som forbinder København sentrum med Køge, og anleggelsen av Køge Bugt Strandpark, et stort rekreasjonsområde skapt ved inndemning i buktas nordlige del. Strandparken ble offisielt åpnet i 1979.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg